DNA aproape a pierdut procesul cu „lotul Turceni”

405

Veste bună înainte de Paşti pentru cei cinci foşti şefi din cadrul Complexului Energetic Turceni, inculpaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie într-unul din dosarele cu un prejudiciu dintre cele mai mari înregistrate la nivel de judeţ. Aceştia rămân în continuare achitaţi de acuzaţiile ce le sunt aduse, asta după ce nici Curtea de Apel Alba Iulia nu le-a dat dreptate anchetatorilor în apelul pe care l-au judecat.

La începutul anului 2007 cinci foşti directori importanţi de la CE Turceni erau acuzaţi că ar fi păgubit unitatea cu 5 milioane de euro, o sumă colosală pentru un judeţ sărac. Fostul director general Nicolae Simionescu, fostul director comercial Dan Gavrilescu, fostul director economic Gabriel Bâgu şi şeful biroului juridic, Vasile Boca, ajungeau pe prima pagină a ziarelor şi îşi pierdeau rând pe rând funcţiile de conducere după ce au fost acuzaţi oficial de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual şi iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup. Alături de ei şeful de la Achiziţii, Ovidiu Bălăcescu, era şi el trimis în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi iniţiere sau constituirea unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.
Toţi cinci erau consideraţi un grup infracţional pe motiv că, în 2005, ar fi tras sforile ca nişte firme de transport să care cărbunele cu camioane de mare tonaj. „În urma încheierii acestor contracte de prestări de servicii, cele trei societăţi comerciale au obţinut avantaje patrimoniale de 1.300.695,64 RON – SC ELMEROM CONSTRUCT Tg.Jiu, 619.739,13 RON – SC A şi RAL&MARA SRL Drobeta Turnu Severin, 1.321.477,38 RON – SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti. Pentru a crea o aparenţă de legalitate încheierii contractelor cu cele trei societăţi prestatoare, inculpaţii Simionescu Nicolae, Gavrilescu Dan, Bîgu Gabriel, Boca Vasile au falsificat acte în care au atestat fapte şi împrejurări nereale. Au indus în eroare Consiliul de administraţie al Complexului Energetic Turceni, ascunzând faptul că cele trei societăţi nu aveau capacitatea tehnică şi economică de a efectua transportul cărbunelui cu autovehicule şi nu desfăşuraseră anterior alte activităţi. În aceste condiţii, Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport cărbune către alte societăţi comerciale, dar la preţuri mult mai mici”, spuneau procurorii DNA la vremea respectivă, aceştia susţinând şi că, ulterior, şefii de la Turceni nu au mai transportat cărbunele pe calea ferată, prejudiciind unitatea cu încă 3,7 milioane euro. Toate schimbările acestea în privinţa transportului cărbunelui aveau loc în condiţiile unei greve a angajaţilor CFR, până atunci tarifele pe calea ferată fiind nenegociabile şi mult mai mari decât cele pe rutier. Asta probabil a contat şi în faţa magistraţilor, atât la Tribunalul Sibiu, cât şi acum la Curtea de Apel Alba Iulia. „Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba împotriva sentinţei penale nr.109/2012 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul 2174/95/2007”, au decis magistraţii de la Curtea de Apel. Sentinţa nu este una definitivă, dar şansele de câştig ale anchetatorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie par minime în acest moment.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here