Diversificarea alimentației sugarului

1339

Diversificarea alimentației reprezintă înlocuirea treptată a laptelui uman sau a formulei de lapte utilizată în alimentația sugarului cu alimente solide și semisolide, în scopul apropierii alimentației sugarului de cea a adultului.
Aceasta este un proces progresiv ce durează câteva luni și prilejuiește suplimentare calorică și cantitativă, într-un moment în care alimentația exclusiv lactată nu mai acoperă nevoile energetice și plastice ale sugarului în al doilea semestru de viață. În prezent nu există un consens cu privire la vârsta optimă pentru introducerea alimentației non-lactate, acestea variind în funcție de locul geografic, tradiție, particularitățile temperamentale și nutriționale ale sugarului, preferințele familiei și ale medicului.
Societatea Europeană de Pediatrie, Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție a stabilit intervalul optim pentru includerea alimentelor solide și lichide, altele decât laptele, la 4 – 6 luni (17 – 26 săptămâni).
Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța alimentației exclusive la sân în primele 6 luni de viață ale sugarului și continuarea alăptării în primii doi ani de viață, în paralel cu alimentația complementară.
S-a constatat ca începerea mai devreme de 4 luni a diversificării alimentației duce la creșterea riscului de obezitate la vârsta de adult și favorizează apariția alergiilor alimentare, chiar și la copiii care nu au predispoziție genetică pentru așa ceva.
Pe de altă parte, amânarea debutului diversificării peste vârsta de 6 luni va duce la încetinirea procesului de creștere a sugarului (laptele nu mai este suficient ca să susțină creșterea rapidă din primul an de viață), iar întregul proces de introducere a alimentelor complementare va fi mult mai greoi, copilul devenind reticent la gusturile noi.
Principiile generale ale diversificării alimentației sugarului:
– alimentul nou se va introduce progresiv, adică se va administra în cantități crescânde, reducând treptat cantitatea de lapte, până la înlocuire completă;
– alimentul nou se va administra înaintea laptelui, cu lingurița;
– nu se vor introduce două sau mai multe alimente noi în același timp, recomandându-se introducerea unui singur aliment nou la interval de 3 – 4 zile;
– dacă alimentul nou nu este acceptat de către sugar, se întrerupe administrarea lui și se va încerca din nou după câteva zile;
– alegerea primului aliment de diversificare se va face în funcție de starea de nutriție a sugarului: dacă este eutrofic, se va începe diversificarea cu supa de legume sau piureul de fructe, iar dacă este distrofic, se va administra făinos instant (de preferat fără gluten) cu lapte;
– se vor alege pentru inițierea diversificării alimente autohtone și de sezon;
– se recomandă mâncarea proaspăt pregătită în casă, prin fierbere sau coacere la cuptor;
– fructele utilizate în alimentația sugarului se vor servi crude, decojite și fără sâmburi;
– alegerea și introducerea de noi alimente se face doar la sugarul sănătos, având funcțiile digestive echilibrate;
– dacă apar semne de intoleranță la alimentul nou (diaree, vărsături, alergii cutanate), acel aliment va fi temporar oprit, iar diversificarea cu noi alimente se va relua la câteva zile după însănătoșire;
– nu se va forța copilul sa consume întreaga rație oferită (risc de anorexie “de opoziție“);
– în diversificarea alimentației sugarului nu este necesară suplimentarea medicamentoasă cu vitamine.
dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here