Dispreț! Doar trei consilieri județeni și-au depus rapoartele de activitate. Nici pentru consilierii locali târgujieni legea nu contează!

1565

Aleșii locali și județeni au obligația legală să prezinte un raport anual de activitate, așa cum prevede Codul Administrativ și morală, în fața alegătorilor, pentru a justifica indemnizația pe care o încasează, lunar, și pentru a arăta că problemele lor au fost prezentate în consiliul local, respective în consiliul județean. La Târgu-Jiu, doar trei, din cei 21 de consilieri locali și-au depus rapoartele de activitate pentru anul precedent, doi liberali și un social-democrat. Din rândul celor 30 de consilieri județeni, doar trei au prezentat raportul de activitate pentru anul 2022, câte unul de la PNL, PSD și Pro România.

Mulți dintre aleșii locali și județeni rămân niște anonimi pentru electorat până la finalul mandatelor, așa cum au fost și în momentul în care partidele i-au plantat pe liste la alegerile locale. Unii dintre ei nici nu visau că vor ajunge să facă parte din consiliile locale sau cel județean de la subsolul listei, numai că promovarea unor colegi ai lor în funcții care-i făceau incompatibili cu statutul de ales local i-au propulsat pe aceștia direct în poziția de consilier local sau consilier județean. Potrivit Codului Administrativ, ,,aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii”. Cazurile de astfel de aleși locali sunt rarisime sau chiar inexistente.
De asemenea, legea îi obligă pe aceștia ,,să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale”. Din cei 21 de aleși locali din Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu, care încasează, lunar, o indemnizație de 1.095 de lei, doar trei și-au depus rapoartele de activitate pe anul precedent: liberalii Constantin Semen și Gheorghe Drăgoi, respectiv social-democratul Eduard Lădaru. La Consiliul Județean Gorj situația e similară în privința depunerii rapoartelor de activitate, adică doar trei din cei 30 de consilieri județeni au respectat obligația legală: Ionuț Dinu Drăgoi (PSD), Cristinel Tănasie (PNL) și Vasile Ratcu (Pro România). Trebuie spus că și consilierii județeni au o indemnizație lunară de 1.095 de lei, la care se adaugă 1.642 de lei la opt dintre aceștia care fac parte din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Gorj.
Pentru ceilalți, Codul Administrativ este obligatoriu doar când trebuie să le intre indemnizațiile pe card, în rest e optional. Oricum, legislația nu prevede nicio sancțiune pentru aleșii locali care nu respectă aceste obligații, așa că singura pedeapsă o poate aplica electoratul la viitoarele alegeri.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here