Directoarea şcolii din Corobăi, sacrificată politic de Mitescu

136

Miky305Inspectorul şcolar adjunct, Gheorghe Mitescu, cunoscut membru PD-L, este acuzat de o profesoară din comuna Dragoteşti că a schimbat-o din funcţia de director a unităţii şcolare din localitatea Corobăi, pe considerente pur politice.

Femeia a fost înlocuită joi din funcţia de director a Şcolii Generale Corobăi, după patru ani de activitate fără reproşuri profesionale. Acum însă, ea motivează că a pierdut susţinerea politică a lui Gheorghe Mitescu şi implicit funcţia deoarece, în campania electorală, nu a cutreierat comuna ,,cu găleţi, salopete şi alte materiale de propagandă”, dar şi că a stricat apele inspectorului adjunct refuzând în şcoală lucrările unei firme susţinute de inspectorul din Novaci. Mitescu neagă însă aceste acuzaţii.

Miky302Angela Păsărescu a fost timp de patru ani de zile directorul Şcolii Generale din localitatea Corobăi, aparţinând comunei Dragoteşti. Profesoarei i-a expirat recent mandatul pe funcţie şi credea că acesta îi va fi prelungit. Era membră PD-L, dar era conştientă de faptul că refuzase sistematic să participe la campaniile electorale desfăşurate în comună, deşi i se ceruse asta chiar de către inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj. Angela Păsărescu considera că profesionalismul său, şi rezultatele foarte bune pe care le-a avut la catedră dar şi din funcţia de manager al şcolii i-ar fi fost cărţile de vizită pentru care postul în conducerea unităţii de învăţământ să îi revină de drept. Lucrurile nu au stat însă aşa în realitate, femeia nemulţumind conducerea organizaţiei locale a PD-L dar şi pe inspectorul adjunct Gheorghe Mitescu, care ar fi avertizat-o, spune ea, că o lasă fără funcţie.

Miky301Adjunctul taie în carne vie

“Am fost schimbată 100% pe criterii absolut politice, reproşându-mi-se faptul că nu am cutreierat comuna cu găleţi, salopete şi alte materiale de propagandă atunci când am fost solicitată să fac asta de către Gheorghe Copaci, liderul organizaţiei locale a PD-L. Acesta mi-a cerut să mă implic în această activitate că i s-ar fi cerut asta de către inspectorul şcolar general. Bineînţeles că am refuzat să trec pe la porţile oamenilor să întreprind această acţiune care nu mi-ar fi făcut cinste şi am continuat să fac numai politica şcolii şi să fie echidistantă faţă de partidele politice”, susţine fosta directoare Păsărescu. Cel care este acuzat însă că a dus la îndeplinire decizia lui Copaci a fost însă Mitescu, spune femeia, mai ales că inspectorul adjunct al IŞJ Gorj este de fapt cel care conduce img623Inspectoratul Şcolar şi nu Justin Paralescu.

Afacerile “unuia mare”

Femeia mai povesteşte însă o întâmplare care îl are în centru pe Mitescu. “În toamna aceasta, o firmă oarecare, fără să aibă acordul conducerii şcolii şi a primăriei s-a apucat să izoleze şcoala din Corobăi. Am luat legătura cu primăria şi mi s-a comunicat că această firmă nu participase la nicio selecţie de oferte şi nu ar avea nici un astfel de contract cu autorităţile locale pentru efectuarea acestor lucrări. Reprezentanţii firmei au plecat în momentul în care le-am spus acest lucru”, spune dăscăliţa. Intervenţia sa a costat-o însă postul. “Mai târziu însă trecând pe holul IŞJ am fost abordată de Gheorghe Mitescu care mi-a zis: «De ce, doamnă, n-aţi lăsat firma să lucreze? Ştiaţi că este a unuia mare? Când vă expiră mandatul? (..) Ei, atunci nu o să mai fiţi directoare»”, a reprodus femeia. Angela Păsărescu susţine că vorbele lui Mitescu s-au îndeplinit acum când a fost înlocuită din funcţie, la final de mandat, cu Cosmin Necşulea.

Contestă tot

Adjunctul Gheorghe Mitescu neagă toate declaraţiile femeii. Aprobă doar faptul că profesoara a fost înlocuită din funcţie, la final de mandat, cu un coleg mai tânăr. “Schimbarea a avut loc marţi în Consiliul de Administraţie al IŞJ Gorj. Au fost 22 de directori cărora li s-a finalizat mandatul iar 6 dintre ei au fost înlocuiţi, printre aceştia aflându-se şi directoarea şcolii Corobăi. Li s-a finalizat mandatul şi la 5 directori adjuncţi”, a declarat Mitescu. Inspectorul menţionează că nu el a fost cel care a decis schimbarea directoarei Păsărescu, “aflată aproape de pensie şi fără o prestaţie extraordinară”, ci inspectorul general Justin Paralescu care ar fi făcut propunerea în Consiliul de Administraţie.

În ce priveşte motivaţia politică, Mitescu menţionează că el a făcut campanie electorală şi la parlamentare şi la prezidenţiale în alte zone ale judeţului, nu la Dragoteşti, menţionând, de asemenea, că nu ştie de incidentul cu firma de construcţii. “Cred că acolo a fost o problemă cu primăria nu cu Inspectoratul Şcolar, nu ţin minte oricum să fi avut vreo astfel de discuţie cu doamna directoare legată de firma la care face dânsa referire. Prin IŞJ, vă spun clar, că acolo nu s-a decontat nimic. Nu ştiu despre ce firmă este vorba. Dacă tot s-au făcut lucrări la Corobăi atunci sigur s-au decontat prin Centrul Bugetar de la Mătăsari”, a declarat Mitescu care susţine şi că nu are nicio legătură cu neprelungirea mandatului Angelei Păsărescu.

Primarul Vili Pasăre, de partea directoarei

Deşi Mitescu susţine că la şcoală au instalat un director tânăr în acord cu cererea comunităţii, edilul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a intervenit personal nu pentru noul manager al unităţii de învăţământ ci pentru menţinerea directoarei şcolii din Corobăi. S-a făcut astfel o sesizare de către primar spre Inspectoratul Şcolar şi spre Prefectura Gorj, prin care se cerea continuarea mandatului fostei directoare. “Soţia a fost directoare a şcolii, a intrat prin concurs în 2006, iar acum i-a expirat mandatul. Chiar primarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a trimis către IŞJ Gorj şi către prefectul judeţului, o cerere de continuare a mandatului soţiei mele. Ea a luat calificativul foarte bine în fiecare an, a avut realizări remarcabile, a sprijinit realizarea în şcoală a încălzirii pe bază de centrale, la fel şi schimbarea termopanelor. Ea a intervenit şi pentru realizarea sălii de sport. În mandatul său s-a schimbat ţigla pe şcoală şi s-a dotat şcoala cu material didactic de sute de milioane de lei”, a declarat Petre Păsărescu, învăţător la Şcoala Generală “Ion Vâlceanu”.

În ce o priveşte pe directoarea Păsărescu, femeia susţine că va continua demersul său, în încercarea de a-şi face dreptate.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here