Dian s-a blindat cu cărămizi, luate din bani publici

178

Inspectorii Camerei de Conturi Gorj au constatat, în raportul recent întocmit după verificarea efectuată la Primăria Peştişani, că instituţia i-a achitat firmei Maserati, deţinută de către senatorul Dian Popescu, anul trecut, o cantitate de aproape 120 de mc de cărămidă, pe care constructorul nu a utilizat-o în realizarea obiectivului de investiţii. Primăria Peştişani a repurtat o pagubă de peste 200 de milioane de lei vechi pentru cărămida în cauză care ar fi trebuit să se regăsească în Baza Sportivă din localitate. Inspectorii le-au cerut autorităţilor locale să remedieze deficienţa, iar oficialii Primăriei Peştişani susţin că ar fi compensat lipsa prin nechitarea altor lucrări deja prestate la investiţie, de către Maserati.

Din verificarea modului de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a unor cheltuieli de capital la Primăria Peştişani, inspectorii Camerei de Conturi Gorj au constatat efectuarea unor plăţi nelegale, în valoare totală de peste 21.000 de lei, a instituţiei publice către SC Maserati. Suma reprezenta achitarea a 119,723 mc de cărămidă, aprovizionată de executant, adică de firma senatorului Dian Popescu, şi plătită de primărie, fără ca aceste cărămizi să fie incluse în obiectivul de investiţii “Baza Sportivă Peştişani”. Inspectorii consemnează că, în 2012, au fost efectuate plăţi în sumă totală de 122.558 lei, acestei firme, conform situaţiilor de lucrări prezentate de constructor şi decontate de instituţia publică. În cazul investiţiei de la Frânceşti s-a mai efectuat câte o expertiză judiciară, tehnică şi contabilă în urma cărora a rezultat că din cantitatea totală de cărămizi achiziţionate, de 212,15 mc, în lucrarea bazei sportive nu se regăseşte încorporată decât cantitatea de 94,27 mc.
“Valoarea estimată a abaterii este de 21.118,87 de lei, reprezentând 119,723 mc de cărămidă, aprovizionată de executant şi plătită de beneficiar, fără a fi inclusă în obiectivul de investiţii, fiind efectuate plăţi care nu au respectat principiile de legalitate şi regularitate în execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli. În acest context, situaţiile financiare întocmite la finele lui 2012 nu oferă o imagine fidelă şi nu a fost realizată o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice”, se arată în raportul Camerei de Conturi Gorj.

Situaţia reglată până pe 28 februarie
Reprezentanţii Primăriei Peştişani au acum la dispoziţie trei luni de zile pentru a remedia deficienţa de la Baza Sportivă din Frânceşti, depistată de inspectorii Camerei de Conturi Gorj. De altfel, inspectorii au cerut autorităţilor locale următoarele: “Extinderea verificării privind realitatea şi exactitatea cantităţilor din documentaţia obiectivului de investiţii «Baza sportivă, comuna Peştişani, judeţul Gorj» şi cele plătite de autoritatea contractantă pe baza situaţilor de lucrări, stabilirea eventualelor diferenţe, întinderea prejudiciului prin calcularea daunelor aferente şi recuperarea acestuia”.
Viceprimarul comunei Peştişani, Ilie Fuiorea, care susţine că va prezenta acest raport în viitoarea şedinţă de Consiliu Local, specifică faptul că situaţia de la “Pavel Arena”, cum a fost supranumită investiţia, s-ar fi rezolvat prin compensare. “Noi nu vom mai achita alte lucrări efectuate de Maserati, la baza sportivă, în cuantumul celor peste 21.000 de lei constataţi ca plătiţi în plus firmei, pentru cărămida care nu se regăseşte în lucrare”, explică Fuiorea.
Viceprimarul a menţionat că primăria mai are de achitat nişte lucrări efectuate deja de Maserati, dar a anunţat deja firma că instituţia nu deţine banii necesari pentru plata în cauză.

Pe 28 noiembrie, termen la ÎCCJ
Lucrarea din Frânceşti face deja obiectul unui dosar penal, administratorii firmei constructoare, fraţii Gabriel şi Dian Popescu, fiind trimişi în judecată pentru comiterea unor fapte de corupţie. Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că unul dintre inculpaţi este parlamentar. Următorul termen în proces va avea loc pe 28 noiembrie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here