Dezbaterea cu Berna, amânată pentru septembrie

166

P5071185Dezbaterea de la Rînca, care trebuia să se organizeze la începutul acestei săptămâni lângă releul din staţiunea montană, a fost amânată pentru luna viitoare. Întâlnirea de la Rînca a fost stabilită de proprietarii de cabane din staţiune şi de autorităţile din Baia de Fier, toţi fiind nemulţumiţi de realizarea unei cariere de granit, la doar doi kilometri distanţă de zona de agrement.

Pentru realizarea investiţiei, în zonă se va folosi explozibil, firma care va realiza investiţia aparţinând lui Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta a fost primar general al capitalei.

Abia pe 6 septembrie dezbaterea privind realizarea carierei de granit din Rânca se va realiza, de vină pentru amânare fiind, în principal, reprezentanţii firmei, ei cerând o păsuire de timp. ,,Dezbaterea de la Rînca s-a amânat datorită faptului că anumite persoane sunt în concediu, în data de 22 august. Dezbaterea a fost amânată pentru prima decadă a lunii septembrie şi va avea loc tot în apropiere de locul unde se conturase respectivul proiect”, a declarat Radu Socolovschi, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj.

Păreri, contra afaceristului apropiat preşedintelui

Între timp, părerile scrise cerute de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj în legătură cu acest proiect, nu s-au dovedit pro-investiţie. ,,Am cerut un comentariu scris de la toate autorităţile judeţene care emit acte de reglementare, pentru a vedea care este, de fapt, părerea autorităţilor respective. Asta deoarece este un proiect care se pliază peste strategia de dezvoltare turistică a Gorjului. Am început să primesc răspunsuri, părerile sunt însă împărţite, aşa cum sunt de altfel şi poziţii pro şi contra acestui proiect”, a completat şeful APM.

Primăria Novaci i-a dat avizul lui Berna

Firma care va realiza cariera de granit a primit până acum două aprobări în vederea punerii în aplicare a investiţiei. Una de la Natura 2000, custodele zonei, şi una de la Primăria Novaci, care, în mod miraculos, a semnat deja pentru această investiţie controversată. Dacă aici se vor folosi explozibili, cum de altfel declară Sokolovski, habitatul natural, flora şi fauna din zonă vor fi puse în pericol, la fel ca şi drumul pe Transalpina care aduce deja sute de turişti în fiecare week-end în Rânca.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here