Deținea ilegal o armă

265

Un localnic din Turceni este cercetat de polițiști, deoarece deținea o armă neletală fără drept. Bărbatul a rămas fără permisul de armă în decembrie anul trecut, când i-a fost anulat dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor neletale.

În cursul zilei de 12 ianuarie, poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au identificat un bărbat, de 48 de ani, din oraşul Turceni, care deţinea fără drept o armă neletală, precum şi 74 de cartuşe, fără a se prezenta în termen de 5 ani la structura de poliţie competentă cu arma şi documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, Rep. pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă şi nu a depus arma şi muniţia la un armurier autorizat în termen de zece zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă. Faţă de cel în cauză, la data de 28 decembrie 2015, se dispusese măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor neletale, precum şi retragerea permisului de armă. Arma şi muniţia au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de zece zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă.

Recomandări
Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.P.J. Gorj reamintesc deţinătorilor de arme letale şi neletale din categoria celor supuse autorizării că, potrivit Legii 295/2004 (modificată), privind regimul armelor şi al muniţiilor, au obligaţia să se prezinte la Poliţie, înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de armă pentru prelungirea vizei. Termenul de valabilitate este de cinci ani de la data primei autorizări sau de la data ultimei vize de prelungire. În cazul în care deţinătorii nu s-au prezentat pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, au obligaţia ca, în termen de zece zile de la expirarea acestuia, să predea la un magazin autorizat arma şi muniţia deţinute. În caz contrar, aceste persoane săvârşesc infracţiunea de nerespectarea unor obligaţii prevăzute de lege, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here