Decizie a judecătorilor în dosarul în care un fost primar liberal este judecat pentru delapidare!

1652

Magistrații Judecătoriei Târgu Jiu au dispus achitarea fostului primar liberal al comunei Stănești, Ștefan Liviu Blideanu și a fostei consiliere personale a acestuia, acuzați de comiterea infracțiunilor de delapidare, abuz în serviciu și fals intelectual, respectiv complicitate la delapidare și uzurparea de calități oficiale. Cei doi au fost trimiși în judecată în urmă cu aproape doi ani, din cauza faptul că, Maria Spînu, consiliera personală a fostului primar a continuat să vină la serviciu timp de doi ani și jumătate, după ce i s-a desființat postul, a primit salariu și a beneficiat și de majorări salariale, prejudiciul calculat la acea vreme de către inspectorii ANAF, fiind de aproape 75.000 de lei. Banii au fost recuperați la bugetul public al comunei de la fostul primar Blideanu, care a avut noroc cu tatăl său pensionar că strânsese ceva economii. Paradoxul este că, până să fie trimiși în judecată, fosta consilieră personală recâștigase în instanță reîncadrarea pe post, după ce judecătorii au decis că desființarea postului fusese făcută ilegal.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu l-au trimis în judecată, în aprilie 2022, pe Liviu Ștefan Blideanu pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de delapidare, (30 de acte materiale), abuz în serviciu (3 de acte materiale) și fals intelectual (5 acte materiale). Alături de fostul primar, a ajuns în fața judecătorilor și fosta sa consilieră personală, Maria Spînu, acuzată de comiterea infracțiunilor de complicitate la infracţiunea de delapidare și uzurparea de calităţi oficiale. Procurorii au stabilit că primarul Blideanu, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2020, a aprobat la plată consilierei personale, din bugetul public al comunei, salarii cuprinse între 1.863 de lei și 2.694 de lei, cu toate că acesteia îi fusese desființat postul. Practic, femeia a venit la serviciu, timp de doi ani și jumătate, a beneficiat de salariu, concediu, creșteri salariale, cu toate că postul său nu mai figura în organigrama Primăriei Stănești. În total, a încasat 69.265 lei, fără ca funcţia de consilier personal al primarului Blideanu să fie prevăzută în statul de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Comunei Stănești. Practic, Maria Spînu fusese angajată consilier personal al primarului, în august 2016, iar în contractul individual de muncă era prevăzut faptul că acesta încetează odată cu încetarea mandatului de primar, respectiv iunie 2020, numai că, după nici un an, în octombrie 2017, Consiliul Local Stănești a aprobat statul de funcţii şi organigrama pentru aparatul de specialitate al primarului, iar la propunerea lui Blideanu, funcţia de consilier personal nu a mai fost prevăzută în acestea. Culmea e că Maria Spînu a continuat să vină la serviciu, deși postul îi fusese desființat și a continuat să primească salariu.

Prejudiciul, depistat de inspectorii ANAF
Potrivit procurorilor, statele de plată au fost întocmite de către angajata primăriei în funcția de şef birou contabilitate, în baza foilor colective de prezenţă întocmite efectiv de către secretarul Comunei Stănești și erau semnate de către primarul Blideanu, deși știau că postul de consilier personal al primarului nu a mai fost prevăzut în organigrama instituţiei şi statul de funcţii pentru aparatul propriu de specialitate al Primarului. Cei care au descoperit prejudiciul în dauna bugetului public al comunei au fost inspectorii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova – Activitatea de Inspecţie Fiscală – Serviciul de Inspecţie economico-financiară, cu ocazia efectuării unei inspecţii, în luna mai 2020, la Primăria Stănești. Inspectorii ANAF au stabilit că Maria Spînu a primit remunerații în sumă totală netă de 69.238 lei, acordate şi încasate fără bază legală, pentru care s-au calculat daune interese în sumă de 5.191 lei.
În luna iulie a aceluiași an, prejudiciul a fost achitat de primarul Blideanu. Într-un scurt interviu pentru postul de televiziune DIGI24, acesta a afirmat că a plătit, în total, în jur de 75.000 de lei. ,,Am avut banii lui taică-meu, pensionar care strânsese bani”, a spus fostul primar.

Spînu a câștigat reîncadrarea pe post
În cursul urmăririi penale, Maria Spînu a declarat că nu avea cunoștință de hotărârea Consiliului Local din octombrie 2017 prin care fusese aprobată organigrama şi statul de funcţii pentru aparatul de specialitate al primarului și i s-a desființat postul de consilier personal al primarului, că nu a intrat în posesia acesteia şi nu a semnat-o. A fost întocmit un raport de constatare criminalistică ce relevă faptul că scrisul care redă numele şi prenumele acesteia, precum și semnătura de pe documentul prin care aceasta a luat la cunoștință despre desființarea postului îi aparțin. Spînu a declarat că a intrat în posesia hotărârii Consiliului Local de pe site-ul primăriei, însă acest document nu figura ca publicat pe acel site.
,,N-am băgat mâna în buzunar la nimeni. Doamna contabilă mi-a virat banii pe card, nu altcineva. Cei vinovați să plătească”, a spus Maria Spînu, pentru postul de televiziune menționat. Culmea este că, în octombrie 2020, Tribunalul Gorj a admis contestația formulată de Maria Spînu, a constatat nulitatea dispoziției din iunie 2020 emisă de Primarul comunei Stănești și a dispus reintegrarea acesteia pe postul deținut anterior. Mai mult, a obligat primarul și UAT Stănești să-i plătească acesteia o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat începând cu data concedierii şi până la data reintegrării efective și a exonerat-o pe Spînu de plata sumelor stabilite prin dispoziția primarului. Hotărârea a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova, în aprilie 2021, cu un an înainte ca fostul primar și fosta sa consilieră personală să fie trimiși în judecată.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here