Daruri de Crăciun… cadouri…

1739
poza-bunaSărbătorile creştine şi nu numai, reprezintă un preţios dar (cadou), Lumina pentru a vedea de fapt cât de mici, neputincioşi şi trecători suntem ca materie şi cât de veşnici putem fi spiritual, dăruind mereu, neîncetat din darul iubirii creaţiei divine.

Ce întâlnim (sau ce ar trebui să se întâmple) esenţial la Sărbătoarea creştină este tocmai întâlnirea firească, de mare bucurie cu cel mai de preţ dar şi cea mai reală moştenire pentru toţi -Cuvântul lui Dumnezeu.

N.F.S.Grundtvig (1783 – 1872 / Denemarca), părintele minunatelor actuale programe europene LLP Grundtvig, susţinea cu tărie acest Adevăr şi supremaţia relaţiilor spirituale în familii, în şcoli, într-o Europă bazată pe cunoaşterea Tradiţiei, sursă a iubirii. Încet, încet, Europa a cedat din unitatea Sfintei Tradiţii şi a început să piardă mai întâi spiritual, uitând de darul de mare preţ pe care-l primise de la Dumnezeu, apoi economic… până la criză. S-a dovedit necesară reînvierea Europei dar asta nu înseamnă doar dispariţia graniţelor ci mai ales dovadă că nu am uitat să preţuim darul primit cu mii de ani în urmă-adevărata unitate, cea spirituală. Altfel bâjbâim în întuneric, cu legi, programe, Summit-uri…
La fel şi în familiile noastre…Sosesc Sfintele Sărbători şi ne întrebăm cu toţii, acum, mai mult ca oricând, obsesiv…ce daruri oferim copiilor noştri ? … Daruri, cadouri, dar ce daruri?! Marea supărare este de ordin financiar, dar oare este întemeiată?! Din păcate se pare că aşa este pentru că… ”banul când intră pe mâna unor decăzuţi face rău atât celor care-l au cât şi celor care nu-l au, fiindcă primii, cei care-l au, profită de ultimii, cei care nu-l au, după bunul lor plac”-Părintele Porfirie. Unii părinţi se văicăresc şi de necuminţenia copiilor sau de abundenţa darurilor primite anterior… Mare”dilemă”… Mare înşelăciune …Darul cel mai preţios şi mai folositor pe care-l putem oferi este ieftin, de fapt nici nu are valoare financiară pentru că nu reprezintă doar “ceva” ci pe “cineva”, pe EL, pe noi, este darul din darul divin primit, este dragoste, este “ceea ce nu-ţi place, altuia nu-i face”, este “dar din dar se face Rai”, este cel pe care-l creăm noi pentru cei dragi, este cel care ne uneşte şi nu ne desparte… Aşa a procedat şi Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti (1512-1521, înmormântat la Sf. Mănăstire Curtea de Argeş, Sfânt sărbătorit pe 26 Septembrie), lăsând de mare preţ Învăţăturile sale către fiul său Teodosie. Această carte Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie –Filocalia (IUBIRE DE FRUMOS) românească, este un cadou minunat pentru sufletul tinerilor noştri (şi al nostru, al tuturor) atât de zdruncinat, de zbuciumat de minciună şi haos. Sunt foarte multe sfaturi, învăţături, din partea multor Sfinţi dar anticipând reţinerea părinţilor (din necunoaştere), am ales-o pe aceasta ca fiind parte a istoriei darului primit de noi toţi. Noi, părinţii suntem direct raspunzători faţă de trăirea, comportamentul copiilor noştri care sunt şi ei, la rândul lor dar de la Dumnezeu. Ei trebuie să trăiască în armonie, cu dorinţa firească de “a avea” dar nu cu orice preţ ci susţinută de dragoste şi conştiinţă creştină. Darurile pe care le oferim ne reprezintă şi ne responsabilizează pentru adevăratul concept al “darului”, care este fiecare zi din viaţa noastră, este dragostea ce trebuie să colinde mintea şi să se statornicească în inimă. Încet, încet, Europa va reînvia doar prin noi pentru noi, ca unitate spirituală. Până nu descoperim şi îngrijim sâmburele Adevărului darului suprem care poate să dezvolte comunicarea şi economia, până nu realizăm că nu creşte nimic din nimic, până nu va fi Lumină din Lumină nu va fi reuşită.
Carmen Cocan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.