Copiii ar putea fi rechemaţi la vaccinarea anti-poliomielitică

573

Copiii care nu au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei, ar putea fi chemaţi la imunizare. Autorităţile sunt în gardă după ce în sud-vestul Ucrainei, la graniţa cu România, au apărut, după cinci ani, primele două cazuri din Europa. Specialiştii români se uită cu atenţie şi la valul de migranţi, care ar putea aduce cu ei şi alte boli periculoase: malarie, sifilis, hepatita B şi C. În acest context, medicii le cer autorităţilor să aprobe de urgenţă o lege prin care să declare obligatorie vaccinarea. La nivelul judeţului Gorj nu sunt probleme în privinţa vaccinurilor, după cum confirmă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Autorităţile iau măsuri după confirmarea a două cazuri de poliomielită la graniţa Ucrainei cu România. Direcţiile de Sănătate Publică monitorizează apele reziduale, iar medicii de familie numără persoanele nevaccinate.
Teoretic, spun specialiştii, riscul unei epidemii de poliomielită este redus, fiind vorba despre un virus localizat, nu de origine sălbatică.
La nivelul judeţului nostru nu sunt probleme în privinţa vaccinurilor. „La noi nu sunt probleme cu vaccinurile. Însă, desigur, dacă ministerul va dispune noi măsuri privind imunizarea, vom acţiona întocmai cum ni se cere”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Noua lege ar putea intra în vigoare în octombrie
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, dacă va fi pusă în dezbatere publică în această săptămână, legea care îi obligă pe părinţi să îşi vaccineze copiii va intra în vigoare la începutul lunii octombrie.
Vaccinul antipoliomielitic se administrează, gratuit, elevilor din clasele pregătitoare şi clasa a II-a. Mulţi dintre părinţi pun sub semnul întrebării acest vaccin şi sunt decişi să refuze imunizarea propriilor copii. Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. În programul naţional de vaccinare şcolară se regăseşte şi vaccinul antipoliomielitic, pentru elevii din clasa pregătitoare şi clasa a doua. Riscurile asociate acestui vaccin sunt destul de mari, după cum susţin unii părinţi, care refuză categoric să-şi imunizeze copii. Potrivit statisticilor, riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sindromului Guillain–Barré, care este o boală ce se caracterizează prin afectarea autoimună a sistemului nervos periferic. La persoanele cu imunodeficienţe (de exemplu SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here