Contractul colectiv de muncă al minerilor, semnat în septembrie

381

Picture 010Contractul colectiv de muncă al minerilor gorjeni este încă în negocieri. Asta deoarece termenul de semnare al acestui document s-a prelungit până la data de 1 septembrie, de vină fiind neînfiinţarea, în tot acest timp, a companiei Electra. Noul contract colectiv de muncă, potrivit liderilor USMO, nu va reduce drepturile câştigate ale minerilor, dar va suferi însă câteva modificări, salariile ortacilor urmând să fie ,,armonizate”.

Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a anunţat ieri că noul contract colectiv de muncă pentru ortacii din Gorj va fi semnat abia în septembrie. “La această oră, în conformitate cu legea contractelor colective de muncă, am prelungit contractul colectiv de muncă până la 1 septembrie. Urmează ca după această dată să negociem împreună cu comisia din partea administraţiei şi termenii noului contract colectiv de muncă, care va fi în strânsă legătură cu funcţionarea noii societăţi Electra”, a declarat Temelescu.

Se depăşeşte termenul

Picture 012Potrivit lui Temelescu, amânarea, în continuare, a înfiinţării Electra, nu va stopa, însă, la infinit, semnarea contractului colectiv de muncă. “Noi trebuie să negociem, chiar dacă nu se înfiinţează Electra până la 1 noiembrie, deoarece depăşim termenul legii contractelor colective de muncă şi în această situaţie, când noua companie va funcţiona trebuie să ne găsească cu contractul colectiv de muncă negociat”, a menţionat vicepreşedintele USMO.

Temelescu susţine, de asemenea, că în noul contract vor exista modificări, dar nu în privinţa măririlor de salarii sau a drepturilor noi câştigate de minerii din SNLO. Se va face însă, susţine Temelescu, doar o armonizare a tuturor drepturilor minerilor care vor face parte din Electra. “Mai pe înţelesul tuturor, un miner care lucrează la Motru, în aceiaşi funcţie, va avea aceleaşi drepturi în contractul colectiv de muncă cu minerul de la Rovinari sau Mătăsari. Nu se reduc nici tichetele de masă, deoarece un drept câştigat este greu să fie pierdut, este o prevedere a contractului colectiv de muncă”, a conchis Temelescu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here