Contractele de muncă, înmulţite la ITM Gorj

462

carte de muncaAmenzile majore care depăşesc suma de 10.000 de lei, ameninţarea cu închisoarea pentru munca “la negru” i-au pus pe drumuri pe angajatori către sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma, numărul contractelor de muncă înregistrate de patronii gorjeni în ultimele şapte zile s-a dublat faţă de săptămânile anterioare.

Lansarea cu maximă exigenţă a unei ample campanii de depistare a cazurilor de evaziune fiscală prin folosirea la muncă de persoane fără întocmirea actelor legale de angajare i-a pus pe jar pe angajatorii din judeţul Gorj. “Suntem siguri că angajatorii sunt în gardă după ce am anunţat o serie de controale drastice, în urma parteneriatului cu alte instituţii pentru combaterea fenomenului de muncă fără forme legale, şi anume Garda Financiară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj”, a declarat Gheorghiţă Cusma.

1.601 de contracte înregistrate

Acesta a spus că în săptămâna 25 – 30 aprilie, ITM Gorj a înregistrat un număr de 733 de contracte de muncă şi 263 de încetări de contracte. La polul opus este prima săptămână a lunii mai, şi anume în intervalul 1 – 12 mai, când la sediul ITM Gorj s-au înregistrat 2.337 contracte de muncă, precum şi tot atâtea încetări ca în ultima săptămână a lunii trecute. Angajatorii gorjeni sunt obligaţi să intre în legalitate cât mai repede, deoarece amenzile pentru munca ”la negru” au crescut extrem de mult. Din această lună, potrivit noului Cod al Muncii, cuantumul amenzilor aplicate este cuprins între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat fără contract individual de muncă. Totodată, firmele depistate cu mai mult de cinci muncitori fără acte legale de angajare riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la doi ani sau amendă penală. Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, pe tot parcursul lunii mai, echipele mixte de control vor acţiona pe raza întregului judeţ zilnic, pentru depistarea angajatorilor care folosesc forţă de muncă fără forme legale. În acest sens, vor fi verificaţi operatori economici din domeniile de activitate cu risc major în ce priveşte incidenţa cazurilor de muncă nedeclarată, fiind nominalizate aici domeniile construcţii, agricultură, confecţii textile, comerţ sau alimentaţie publică.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here