Contorizarea individuală scapă târgujienii de plăţile imense

137

contorizariDirectorul societăţii de alimentare cu apă şi reţele de canalizare a municipiului Târgu-Jiu, Aparegio Gorj, a efectuat ieri o vizită în teren la blocurile unde au fost montate contoare individuale de înregistrare a consumului de apă.

Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj spune că fiecare contorizare individuală poate fi realizată la nivelul casei scărilor prin coloane separate, prin montarea coloanelor la uşă, sau fie în bară de apometre în casa scării. Acţiunea de contorizarea a agenţilor economici, apartamentelor şi locuinţelor individuale din municipiul Târgu-Jiu a debutat în urmă cu trei ani de zile. „Contorizarea individuală realizată la nivelul casei scărilor prin coloane separate scoase pe casa scării şi prin montarea contoarelor la uşă, prezintă o serie de avantaje pentru faptul că fiecare poate să plătească atât cât consumă, şi se poate face o convenţie cu fiecare apartament în parte facturare individuală. Avantajul sistemului mai este dat şi de faptul că se poate păstra o integritate a instalaţiilor respective, să nu poată fi vandalizat sau să se intervină asupra lui. Sistemul de contorizare individual în bară de apometre pe casa scării are ca şi avantaj faptul că se face citirea simultan cu contorul de branşament al contorului de serviciu. Procentul de realizare a contorizării la nivel de branşament ce cade în sarcina operatorului Aparegio este de 78%, iar individual, la nivelul apartamentelor, avem circa trei-patru mii de contoare realizate în Târgu-Jiu”, a declarat directorul societăţii Aparegio Gorj.

Facturile imense, o simplă amintire

Datorită acestor contorizări, oamenii nu se mai văd puşi în postura de a mai plăti şi pierderile lunare de apă. Marius Mălăescu este preşedintele Asociaţiei nr. 212 din zona Nicolae Titulescu, şi se declară satisfăcut de eficienţa apometrelor individuale, oamenii scăpând de corvoada facturilor mari. „Când nu a fost contorizat blocul, facturile Aparegio erau de 1.300 de metri cubi într-o lună. Următoarea lună contorizată a fost de 400 de metri cubi, deci nouă sute de metri cubi se duceau pe canalizare şi locatarii plăteau aceşti bani. Avem agenţi comerciali în acest bloc, care aveau contract cu Aparegio pe cinci sau zece metri cubi de apă, iar pierderile le suportam tot noi. Acum, oamenii de pe scările din administrare nu pot să fie decât mulţumiţi că nu plătesc decât ceea ce consumă. La două luni neplătite le închidem apa, iar locatarii au înţeles acest lucru şi totul e în regulă. Datoria actuală a acestei asociaţii către societatea Aparegio este zero”, a declarat administratorul Marius Mălăescu.

Există şi rău-platnici

În ciuda faptului că valoarea facturilor a scăzut odată cu contorizarea individuală, în Târgu-Jiu mai există şi locatari care nu îşi fac datoria de buni vecini şi nu îşi achită facturile, astfel că angajaţii Aparegio fac săptămânal debranşări ale unor asociaţii. „La asociaţiile de proprietari întâmpinăm cele mai mari probleme cu recuperarea banilor. Ştim că există şi categorii sociale fără venituri, însă de asta nu ne ocupăm noi, ci Direcţiile de Protecţie Socială din cadrul autorităţilor publice locale. Înainte de a trece la debranşări, afişăm la scările blocurilor atenţionarea cu cinci zile înainte pentru a se da timp de plată”, a menţionat directorul operatorului Aparegio Gorj. Acesta a precizat că în această săptămână se anunţă numeroase debranşări. Astfel, astăzi sunt programate Asociaţiile 180 şi 66 din zona Rostramo, respectiv Teilor. Datoria primei asociaţii este la reeşalonare de 158 de lei, iar cea de-a doua datorează Aparegio peste 11.000 de lei, datorie veche din luna decembrie a anului trecut. Pentru mâine, la debranşare vor trece Asociaţiile 175, 122 si 80 din zonele Nicolae Titulescu, Olteţului şi Agriculturii. Datoriile acestor trei asociaţii sunt de aproape 22.000 de lei. Joi se vor debranşa de la sistemul cu alimentare cu apă Asociaţiile 158, 220 şi 169. Datoria acestora este de circa 8.000 de lei şi în caz de neachitare, locatarii a peste 120 de apartamente vor rămâne fără apă la robinete. Şi pentru vineri la debranşare este programată Asociaţia 67 din strada Plopilor. Aceasta cuprinde tot 120 de apartamente, iar datoria locatarilor este de peste 11.000 de lei.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here