Contorizarea căldurii din Motru este imposibilă

551

uataaTemperatura din apartamentele municipiului Motru au ajuns la 5-6 grade. Cu toate acestea, UATAA nu va furniza căldură până la 1 noiembrie şi nici atunci nu este sigur că o va face, dacă nu va avea banii pentru combustibilul lichid.

Duminica trecută, s-a organizat o dezbatere televizată, în care unul dintre preşedinţii de asociaţii de proprietari, Viorel Anton, a ridicat problema contorizării, o operaţiune care costă 550.000 de lei şi care ar permite elucidarea tuturor nebuloaselor din jurul centralei termice. Reamintim publicului cititor, că în iarna 1996-1997, atunci când SC UATAA SA aparţinea de Ministerul Industriei şi Comerţului, Consiliul Local Motru a acceptat creşterea cu 30% a consumului individual, în baza unui studiu elaborat de un institut de proiectări din Craiova. Motivaţia a fost una etică: minele din Bazinul Motru nu mai primeau apa caldă şi căldura furnizate de centrala motreană şi astfel consumul a fost redistribuit către proprietarii de apartamente şi instituţiile din municipiu. Nicio vorbă despre faptul că majorarea consumului viza, de fapt majorarea subvenţiilor acordate de Guvern autorităţilor locale şi unităţilor de producţie de energie termică în regim centralizat. De atunci şi până acum, fiecare locuitor al celor 6500 de apartamente a plătit în plus între 750 şi 1000 de euro pentru căldură şi apă caldă. Facturarea energiei şi agentului termic se face încă în regim pauşal şi există voci care spun că dacă s-ar face contorizarea, uriaşa datorie a populaţiei de circa 14 milioane de lei n-ar exista. Mai este un amănunt: în cadrul acestei datorii se regăsesc tot felul de proprietari; unii care au venituri şi nu vor să plătească, alţii care ar plăti, dar sunt comozi, alţii care ar plăti, dar nu au cu ce şi alţii care nu pot să plătească pentru că sunt plecaţi, acesta fiind grupul cel mai numeros, circa 3000-3500 de persoane.

Tremură cu stoicism

Autorităţile locale, care au devenit unicul acţionar al Societăţii Comerciale UATAA SA, se confruntă acum cu dorinţa unui întreprinzător italian Mario Fabbri, care, în baza unui protocol de intenţie, despre care noi am scris, vrea să se aboneze la energia electrică produsă de grupul de co-generare abia instalat la centrala termică din Motru. Dezbaterea televizată s-a făcut tocmai atunci când lipseau primarul Dorin Hanu şi specialiştii săi, iar trimisul Consiliului Local, juristul Dumitru Petcu, a şi precizat că nu are toate informaţiile în legătură cu prezentul şi viitorul SC UATAA SA. Deocamdată, gorjenii tremură cu stoicism în casele lor, mai ales că mulţi dintre ei nu mai pot să-şi plătească montarea unei centrale pe gaz metan, deşi au gazele la uşă şi liber de la Primărie să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire, care, în ciuda tuturor eforturilor, are un viitor limitat.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here