Consilierii din Săcelu îl repun pe vicele Tălău pe funcţie

251

baraci tabla primarieŞase dintre cei unsprezece consilieri locali din Săcelu au semnat săptămâna aceasta două proiecte de hotărâre care vor fi supuse aprobării în şedinţa de Consiliu Local care va avea loc duminică, în localitate. Cele două proiecte privesc schimbarea din funcţie a viceprimarului în exerciţiu, Gheorghe Dănăşel, dar şi repunerea în funcţie a fostului viceprimar Vasile Tălău. Şedinţa extraordinară a fost iniţiată după ce săptămâna trecută majoritatea consilierilor, dar şi primarul Ion Voica, viceprimarul Dănăşel şi secretara primăriei, Vasile Ofelia, au dat declaraţii la Poliţia Novaci, în ancheta derulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci. Schimbarea viceprimarului se face după mai bine de un an de zile în care Tălău a stat cu hotărârea definitivă şi irevocabilă în buzunar.

Poliţia şi Parchetul Novaci dar şi sesizările repetate ale presei locale gorjene au contribuit cu siguranţă la schimbarea de la vârful Primăriei Săcelu, anunţată a avea loc tocmai la finalul acestei săptămâni. Nici Vasile Tălău, viceprimarul schimbat din funcţie în urmă cu doi ani dar care şi-a câştigat dreptul de a fi repus înapoi pe post, nu a stat cu mâinile în sân, ci a sesizat de s-a săturat ilegalitatea care i se întâmpla. A făcut de altfel şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, la începutul acestui an, după ce a văzut că o parte dintre consilierii locali refuză să pună în aplicare hotărârea judecătorească obţinută la Curtea de Apel Craiova. Chiar săptămâna trecută i-a chemat să dea cu subsemnaţii la Poliţia Novaci atât pe viceprimarul Dănăşel, pe primar şi pe mai toţi consilierii în exerciţiu. De teama începerii urmăririi penale împotriva lor, în acest dosar înregistrat la Parchetul Novaci, sau din conştiinţă civică, şase dintre consilierii locali au decis să aplice legea şi să îl repună pe Tălău în drepturi.

Şedinţă extraordinară pentru Tălău

Şi astfel, la iniţiativa consilierului PSD, Sabin Popescu, la care au achesat şi consilierul PNL, Vasile Gridan, consilierul Forţei Democrate, Aurelian Lazăr, consilierul Constantin Priescu de la PAS, Gheorghe Şerbănete de la PC dar şi Florin Jurebie, consilierul PRM, cel care a mai avut o iniţiativă similară la începutul anului, s-au iniţiat cele două proiecte de hotărâre. Consilierul PSD susţine doar că şi-a făcut datoria, adică a solicitat colegilor consilieri să pună în aplicare o hotărâre definitivă şi irevocabilă. “Şase consilieri locali am semnat convocarea la şedinţa de duminică şi noi vom şi vota pentru punerea în aplicare a hotărârii deţinute de Vasile Tălău. Eu mi-am făcut doar datoria”, susţine Popescu, care recunoaşte că a fost chemat la poliţie pentru declaraţii. Şi Vasile Gridan, consilierul PNL, care a semnat convocatorul susţine un lucru similar. “Eu nu schimb pe nimeni doar cer să se pună în aplicare o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Am fost la Poliţie dar nu acest lucru m-a determinat să semnez”, a explicat şi Gridan care susţine, la rândul său, că nu a aprobat de la început un demers similar, deoarece nu era depus la proiectul de hotărâre şi un raport de specialitate. De altfel cea vinovată de lipsa documentului era secretara Ofelia Vasile care a dat şi ea cu subsemnata la poliţie pentru că nu a respectat legea în cazul Tălău.

În echipă cu Voica

Vasile Tălău nu a fost convocat la şedinţa de duminică deşi pe ordinea de zi se află proiectul de hotărâre care stabileşte repunerea sa pe funcţie, şi schimbarea lui Dănăşel. “Până la urmă eu am sperat să se facă dreptate şi să se aplice prevederile hotărârii judecătoreşti care a fost dată de Curtea de Apel Craiova. Sper ca duminică să fiu repus viceprimar, după ce mi s-a interzis acest drept timp de peste doi ani de zile. Banii contează mai puţin, deşi hotărârea este să mi se restituie şi banii”, a explicat Tălău. Întrebat cum crede că va face echipă cu primarul Ion Voica, care nu l-a vrut înapoi în Primăria Săcelu, Tălău a declarat: “vom încerca să ne înţelegem, că nu avem nimic de împărţit, până la urmă. Cred că acum este treaba consilierilor să respecte legea, nu neaparat este vina primarului că nu s-a pus în aplicare hotărârea. Consilierii pot schimba lucrurile”.

Jurebie: “Banii cheltuiţi cu doi viceprimari trebuie restituiţi”

Florin Jurebie, consilierul local al PRM, cel care a făcut primul demers de repunere în funcţie a lui Tălău susţine că instituţia publică a cheltuit bani pentru doi viceprimari iar pierderea trebuie, în final, decontată de cineva. “Eu voi începe demersurile pentru recuperarea banilor publici care s-au dat ilegal pentru două funcţii de viceprimar. Să vedem cine va plăti”, a declarat Jurebie.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here