Conserve de carne de vită cu ADN cabalin, puse sub sechestru de DSVSA Gorj

456

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Gorj, Ion Iliuţă, anunţă oficial faptul că la un supermarket(n.r. Kaufland) din Târgu-Jiu au fost descoperite 16 caserole de carne etichetată ca fiind de vită, dar care s-au dovedit a fi de cal. Şase dintre caserolele conţinând carne de mici au ajuns pe mesele consumatorilor iar restul au fost retrase de la comercializare. Micii sunt produşi de o firmă din Ploieşti şi ambalaţi în caserole a câte 800 de grame. De asemenea vineri, inspectorii au primit o altă alertă, care suspiciona faptul că o anumită conservă din carne de vită, are în compoziţie carne de cal. 54 de conserve de acest gen au fost astfel retrase de pe rafturile aceluiaşi magazin din Târgu-Jiu şi puse sub sigiliu, până la aflarea rezultatului analizelor de laborator.

Din analizele realizate de către inspectorii DSVSA Gorj reiese că gorjenii au consumat, fără să ştie, carne de cal în locul celei de vită. Aceasta s-a aflat la îndemâna oricui fiind la comercializare în supermarketul cu pricina din municipiu. Inspectorii au retras de la vânzare zece caserole cu pastă de mici, însă în acte figurau 16, dovadă că 6 dintre acestea au fost consumate.
S-a pornit de la suspiciunea că în caserole s-ar afla carne de cal în loc de carne de vită. Probele din carnea confiscată au fost trimise spre testare la un laborator din Bucureşti, iar în urma analizelor, rezultatul a fost pozitiv.
„Joi seară am fost alertaţi prin Sistemul Rapid de Alertă cu privire la suspiciunea de fraudă, constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal. Din lotul respectiv au fost prelevate probe, confirmându-se că acea pastă de mici conţinea de fapt carne de cal. Marfa vine de la un producător din Prahova ce a distribuit-o la un depozit din Ploieşti, iar de acolo la toate supermarketurile din ţară”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

Conserve cu carne de cal
La sfârşitul săptămânii s-a dat alerta naţională şi pentru conserve cu carne de vită care erau suspecte că, conţineau, de asemenea, carne cal. Autorităţile veterinare din Gorj au ridicat în urma verificărilor 54 de conserve, posibil marca „Ardealul”, etichetate ca având în conţinut carne de vită, pentru care există suspiciuni că ar conţine carne de cal. „Vineri în jurul orei 17.30 am primit o altă alertă cu privire la existenţa a 54 de conserve din carne de vită, unde există suspiciunea ca în compoziţia acestora să existe carne de cal. Produsele au fost puse sub sigiliu, sechestrate, ca în zilele următoare să aflăm rezultatul analizelor”, a mai spus Ion Iliuţă.
Şeful DSVSA Gorj a declarat că datorită etichetării mărfii greşite producătorul este pe punctul de a primi o amendă de 30.000 de lei. În prezent acesta este cercetat de organele de anchetă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here