Condamnat după patru ani de la comiterea a trei infracțiuni rutiere

1987

Un bărbat de 31 de ani, din comuna Săcelu, a fost condamnat după mai bine de patru ani de la comiterea unor infracțiuni la regimul rutier. Tânărul a fost oprit în trafic, pentru control, polițiștii constatând că ARO-ul pe care îl conducea era radiat din circulație de ani buni și avea montate plăcuțele de înmatriculare ale unei Dacii. În plus, șoferul avea permisul suspendat, după ce fusese implicat într-un accident de circulație.

Faptele au fost săvârșite la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2018, pe raza satului Blahnița de Sus, comuna Săcelu.
Bărbatul a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni rutiere: conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având suspendat acest drept.
Au trecut mai bine de patru ani până când instanța s-a pronunțat în acest dosar deloc complicat.
„S-a reţinut că în urma verificării autoutilitarei marca ARO 243, autovehiculul era neînmatriculat în circulaţie, fiind radiat din circulaţie din data de 25.01.2011, având montate pe autovehicul plăcuţele cu numărul de înmatriculare (…) care au aparţinut unui autoturism marca Dacia 1310. La momentul conducerii autovehiculului, inculpatul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile (…) întrucât fusese implicat într-un accident de circulație ce a avut loc pe raza județului Dâmbovița”, potrivit anchetatorilor.
Aro-ul figura în bazele de date ca fiind proprietatea unei persoane din comuna Crasna, decedată în 2011. Polițiștii au dat și de urma proprietarului Daciei 1310. Acesta a deținut mașina în urmă cu mai mulți, apoi a predat-o unei rude pentru a-o duce la casat. Bărbatul a recunoscut că nu a radiat autoturismul din circulație și că nu știe ce s-a întâmplat cu numerele de înmatriculare.
Tânărul din Săcelu a încercat să scape basma curată. A spus în instanță că a fost cu Aro-ul în pădurea din apropiere pentru a căuta ciuperci și că a fost oprit de poliție pe ulița de acces spre locuința sa, pe un drum închis circulației publice.
În cauză a fost dispusă și efectuată o expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, reieșind că bărbatul a fost oprit pe un drum comunal neasfaltat, care nu este însă intens circulat.
Pentru că nu are cazier și a trecut mult timp de la comiterea faptelor, Judecătoria Novaci l-a condamnat la 1 an şi 7 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de doi ani.
În plus, tânărul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Săcelu sau Școlii Gimnaziale Săcelu, pe o perioadă de 40 de zile.
„Inculpatul a săvârşit un număr de trei infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice. (…) Faţă de durata mare a procesului penal, ţinând cont de circumstanţele personale ale inculpatului şi de starea sa atât de la momentul săvârşirii infracţiunii, cât şi de la acest moment, dar şi faptul că din 2018 are un comportament ireproşabil, se justifică aplicarea unor pedepse orientate între minim şi mijlocul intervalelor obţinute (dată fiind gravitatea infracţiunilor), corelativ cu amânarea aplicării pedepsei şi supravegherea pe durată de 2 ani (pentru a da eficienţă duratei nejustificat de mare a procesului penal).
În plus, inculpatul are dreptul de a conduce autovehicule suspendat încă din luna noiembrie a anului 2018, ceea ce indică faptul că această suspendare este chiar o pedeapsă în sine”, a motivat instanța, decizia pronunțată zilele trecute nefiind definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here