Condamnări pentru Contoloru şi foşti şefi ai BCR Novaci

297

Magistraţii Tribunalului Argeş au dat verdictul într-unul dintre cele mai grele dosare aflate pe rolul acestei instanţe şi care îi vizează pe bancheri din Gorj care, în urmă cu trei ani, cereau să nu fie judecaţi la Târgu Jiu. Sentinţa de la Piteşti nu le este deloc favorabilă inculpaţilor, toţi primind condamnări la închisoare cu executare, cap de listă în dosar fiind fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru.

Fostul director Dumitru Contoloru a fost judecat pentru mai multe infracţiuni, iar acum a fost condamnat la diferite pedepse pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor , spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Prima dintre acuzaţii a fost sancţionată de magistraţi şi cu pedeapsa cea mai mare, 5 ani de închisoare stabilind judecătorii piteşteni. Toate pedepsele stabilite de aceştia au fost contopite într-una singură, cea de 5 ani, care a fost majorată cu un an, inculpatul având de executat 6 ani de închisoare. Magistraţii au decis şi ca pe perioada executării sentinţei, precum şi trei ani după aceea să-i fie interzise o serie de drepturi civile.
În aceiaşi sentinţă magistraţii au decis ca procesul să înceteze pentru acuzaţia de fals adusă altor patru inculpaţi din dosar întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Cei patru, Sorin Popescu, Marilena Giurcă, Ion Chiriac şi Ion Marin, au fost condamnaţi, în schimb, pentru alte acuzaţii ce le-au fost aduse de către procurorii DNA. Astfel, fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu, a fost judecat şi condamnat acum pentru săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani, şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Cea mai mare pedeapsă decisă în cazul acestuia a fost de şase ani închisoare şi patru ani de suspendare a unor drepturi civile. Popescu este inculpat însă şi în alte dosare privitoare la fraudarea BCR Novaci, el fiind deja condamnat, cu suspendare, la 4 ani închisoare şi doi ani suspendarea unor drepturi, precum şi la 3 ani închisoare şi 2 ani suspendarea unor drepturi civile. Magistraţii Tribunalului Argeş au contopit pedepsele respective şi au decis ca inculpatul să execute 8 ani de închisoare, pe o perioadă de 4 ani urmând să-i fie interzise o serie de drepturi civile.
Fostul contabil şef al BCR Novaci, Marilena Giurcă, a primit condamnări cuprinse între 3 şi 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. La fel ca şi Sorin Popescu, Giurcă are aceleaşi condamnări cu suspendare în cele două dosare în care fostul şef al BCR Novaci a fost condamnat de către alte instanţe, judecătorii Tribunalului Argeş decizând acum contopirea pedepselor pentru fostul contabil şef al BCR Novaci. Marilena Giurcă ar urma să execute 5 ani de închisoare, iar pe parcursul altor 3 i-ar fi interzise o serie de drepturi civile. Aceiaşi pedeapsă a fost decisă şi pentru un fost ofiţer de credite al BCR Novaci, Ion Chiriac, dar şi pentru un fost om de afaceri din judeţul Vâlcea, Ion Marin, patron al grupului de firme Rarora, firme care, între timp, au dat faliment.
Toţi inculpaţii din dosar ar urma să despăgubească BCR cu suma de 270.189,07 lei despăgubiri către partea civilă BCR SA Bucureşti şi 30.270.534,95 lei către partea civilă SC Suport Colect SRL Bucureşti, firma din urmă fiind tot parte a BCR, pe linia recuperării creditelor neplătite de către diferiţi clienţi. Inculpaţii mai au de plătit şi câte 4000 de lei cheltuieli judiciare către stat, în faza de urmărire penală, şi de până la 1400 de lei în faza de judecată. De asemenea, magistraţii au decis menţinerea sechestrului asiguratoriu instituit în 2010 de procurorul de caz pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor Dumitru Contoloru şi Ion Chiriac. În plus, instanţa a dispus anularea înscrisurilor falsificate de către inculpaţi.
DNA a instrumentat în urmă cu un deceniu mai multe dosare privitoare la fraudele de la BCR Novaci, la vremea respectivă foştii directori Dumitru Contoloru şi Sorin Popescu, precum şi oamenii de afaceri Ion Marin şi Ion Nicolae (fost director la Foraj Sonde SA Târgu Cărbuneşti), fiind arestaţi preventiv şi câte un an şi jumătate. Dintre toţi doar Contoloru fusese găsit nevinovat, prin sentinţe definitive, în două dosare, unul dintre ele fiind chiar cel în care a fost în arest preventiv. Condamnarea de acum vine să le confirme procurorilor DNA că nu l-au incriminat degeaba atâta timp, sentinţa de la Tribunalul Argeş nefiind însă una definitivă. Ea poate fi atacată cu apel şi procesul va continua la Curtea de Apel Piteşti, unde lucrurile pot lua orice turnură.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here