Concurs național de eseuri pentru liceeni

1264

Liceenii din clasele a XI-a și a XII-a pot participa la cea de-a patra ediție a concursului național anual de eseuri pentru elevi în domeniul științelor umaniste ,,Vârstele filosofiei”, ce se desfășoară în perioada 15 noiembrie 2021 – 28 februarie 2022. Concursul este organizat de Departamentul de Filosofie al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar autorii celor mai bune eseuri vor beneficia de dreptul de înmatriculare fără admitere, pe locurile bugetare în cadrul studiilor de licență în Filosofie.

Fiecare elev poate participa cu un singur eseu, iar acesta poate fi trimis până la data de 28 februarie 2022 inclusiv. Eseurile vor fi trimise, însoțite în mod obligatoriu de formularul de înscriere, disponibil pe site-ul organizatorilor (www.fssp.uaic.ro), prin oricare dintre modalitățile de mai jos: în format electronic, ca atașament în format .doc/.docx, .rtf, .pdf, la adresa de email varstelefilosofiei@gmail.com; în format tipărit, trimis prin serviciu poștal, pe adresa: Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice (Secretariat: pentru concursul național ,,Vârstele Filosofiei”), Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iași, Bulevardul Carol I. nr.11, Iași, 700506, România, destinatar: conf.univ.dr. Cristian Moisuc; predare personală la adresa menționată. Temele propuse pentru ediția 2021-2022 sunt: 1. Dacă omul este ,,măsura tuturor lucrurilor”, atunci care ,,măsura” omului? 2. Frumusețea este o calitate naturală sau un ideal construit la nivel social? 3. Conceptul de ,,progres” mai are astăzi un sens moral sau a devenit unul pur tehnic? 4. Tehnologia are (și) efecte negative asupra psihicului uman? 5. Simțul moral al omului este înnăscut sau se dobândește prin educație? 6. Viața noastră este condusă de hazard sau de alegerile noastre conștiente? 7. Omul poate experimenta solitudinea completă chiar dacă trăiește în societate? 8. Imaginea de sine este mai importantă decât părerea celorlalți? 9. Există valori pentru care merită să sacrifici totul în viață? 10. Arta poate ridica omul deasupra condiției sale de ființă muritoare? 11. Pentru a crede în Dumnezeu e nevoie de curajul de a gândi diferit față de ceilalți? 12. Cum recunoaștem o iubire ,,adevărată”? 13. Egalitatea între oameni este o idee corectă sau doar un ideal juridic/politic? 14. Există dreptul la viață, însă există și un ,,drept de a muri”? 15. Cunoașterea de sine are și o finalitate socială? 16. Dreptul la sănătate permite limitarea dreptului la libertate? 17. ,,Cuvîntul i-a fost dat omului pentru a-și ascunde mai bine gândurile?” (Talleyrand) 18. A iubi înseamnă a suferi sau a dărui? 20. Între a dezamăgi pe alții și se a se dezamăgi pe sine, ce este cel mai greu de suportat?

Rezultatele, anunțate până pe 15 aprilie
Rezultatele concursului și ierarhia participanților vor fi aduse la cunoștința publicului de către comitetul de organizare până cel târziu la data de 15 aprilie a anului școlar în care se organizează concursul, prin publicarea la avizierul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, pe site-ul Departamentului de Filosofie (în mod ușor accesibil publicului), prin transmiterea pe emailurile participanților și vor fi difuzate și pe alte canale media. Cele mai bune eseuri vor obține, respectiv, premiile I, II și III iar elevii care le-au redactat vor beneficia de posibilitatea de a fi înmatriculați fără admitere, în cadrul studiilor universitare de licență în domeniul Filosofie la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Mai multe detalii despre concurs sunt disponibile pe site-ul organizatorilor.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here