Complexul de servicii pentru copilul în dificultate Târgu-Cărbuneşti, reabilitat pe fonduri externe

318

Un nou proiect cu finanţare europeană se derulează la nivelul judeţului nostru. Este vorba despre Reabilitarea, modernizarea, dotarea „Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate” din Târgu-Cărbuneşti. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3. Buget total 3.018.842,84 lei, din care finanţare nerambursabilă 1.881.044,90 lei, contribuţia Guvernului 814.028,42 lei şi contribuţia beneficiarului este 323.769,52 lei. Cei 40 de copii din centru au fost deja mutaţi într-o altă locaţie, unde vor rămâne până la finalizarea lucrărilor.

Durata de implementare a proiectului Reabilitarea, modernizarea, dotarea „Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate” din Târgu-Cărbuneşti este de 20 de luni de la data semnării contractului de finanţare cu autoritatea de management; în data de 10 decembrie 2012 a fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi DGASPC GORJ. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3. Buget total 3.018.842,84 lei, din care finanţare nerambursabilă 1.881.044,90 lei, contribuţia Guvernului 814.028,42 lei şi contribuţia beneficiarului este 323.769,52 lei. „Se realizează o recompartimentare potrivit cerinţelor de astăzi pentru asemenea servicii, încât indicatorii de performanţă să fie conformi, aşa cum se găsesc aceste instituţii în România modernă şi Uniunea Europeană. Copiii sunt mutaţi pe o perioadă de 16 luni, cât trebuie să se încheie lucrările la acest proiect, începând din data de 11 noiembrie”, a menţionat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Cămin de copii ultramodern, din 2015
Lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a „Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate” din Târgu-Cărbuneşti vor începe în cel mai scurt timp, iar la începutul anului 2015 vor fi finalizate. „La începutul anului 2015 acest centru trebuie să fie pus în funcţiune. Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei; suma nerambursabilă fiind de peste 1,8 milioane, aportul Guvernului este în jur de 800.000 lei, iar cel local de 300.000 lei. aşadar, este un proiect finanţat 80% din fonduri europene, restul naţionale şi doar 2% cofinanţarea locală. Lucrările presupun: amenajare exterioară, învelitori, recompartimentare, modernizare grupuri sociale, modernizare dormitoare pentru cele conci servicii. Vor fi dotate corespunzător cu mobilier şi aparatura necesară pentru a îndeplini condiţiile optime pentru fiecare activitate ce se va desfăşura în acest complex de servicii pentru copii”, a mai spus Ion Călinoiu.

Beneficiarii, mutaţi în internatul Colegiului „Tudor Arghezi”
Cei 40 de beneficiari ai „Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate” din Târgu-Cărbuneşti au fost mutaţi la căminul Colegiului „Tudor Arghezi”. Acolo vor rămâne timp de 16 luni. „Sunt 40 de copii la momentul acesta, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 13 ani. În această clădire a funcţionat căminul internat al Colegiului „Tudor Arghezi” şi funcţionează încă, dar pe o zonă mai restrânsă. Erau necesare lucrări de amenajare a spaţiului şi au fost realizate într-un timp record – o lună şi jumătate; avem zece dormitoare în care am adus mobilierul pe care îl aveam în locaţia ce urmează a fi modernizată. Avem 58 de angajaţi care asigură permanenţa aici; este foarte greu, deoarece sunt copii de diferite vârste şi se lucrează destul de greu. Sunt copii din familii cu posibilităţi financiare reduse sau cu probleme de sănătate”, a menţionat Melania Toader Pasti, medic şi director al centrului.
Bebeluşii beneficiază de condiţii bune, ei fiind bine îngrijiţi de personalul „Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate” din Târgu-Cărbuneşti, adaptându-se deja în noua locaţie.
Ei au fost vizitaţi, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, care şi-a făcut timp să îi îmbrăţişeze şi să îi întrebe cum se simt. Acesta a fost însoţit şi de primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu, căruia i-a mulţumit pentru implicarea de care a dat dovadă şi pentru sprijinul acordat micuţilor beneficiari ai căminului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here