Comisarii Gărzii de Mediu cer salarii mărite şi clarifică schimbarea legislaţiei

549

Conducerea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu a transmis, ieri, un comunicat de presă semnat de şeful Gărzii Naţionale de Mediu, prin care se aduc clarificări cu privire la propunerea de modificare şi completare a HG nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, o modificare propusă pentru noua variantă de HG este că GNM “controlează activităţile a căror desfăşurare poate avea impact asupra mediului şi/sau poate conduce la deteriorarea mediului”.
“Ceea ce se urmăreşte este corelarea legislaţiei de mediu în vigoare cu atribuţiile Gărzii de Mediu, astfel încât să poată fi controlate şi activităţile care nu necesită acte de reglementare, dar pentru care trebuie respectate normele de mediu stabilite prin acte normative. (…) O altă formulare propusă de către noi este «efectuează inspecţia (…) pe timp de zi şi de noapte (…)», motivarea noastră fiind aceea că, de regulă, activităţile ilegale se desfăşoară în afara orelor de program. (…) Garda de Mediu nu opreşte autovehiculele în trafic, ci doar controlează dacă încărcătura autovehiculului oprit respectă legislaţia de mediu. (…) GNM nu poate sigila active fiind vorba despre aplicarea unui sigiliu pe sistemul de ocolire a sistemelor de filtrare, în cazul emisiilor de noxe în atmosferă. Sunt sigilii cu regim special care pot fi rupte de titular numai în cazul în care apare o situaţie excepţională de exploatare a instalaţiei. În acest fel, Garda Naţională de Mediu poate verifica ori de câte ori este ocolit sistemul de filtrare şi poate avea garanţia că emisiile nu sunt eliberate nefiltrate în atmosferă. (…) În noul proiect de Hotărâre se menţionează că «Garda de Mediu poate solicita documente financiar-contabile, necesare efectuării inspecţiei şi controlului de mediu» – de exemplu: copii după facturi care atestă achiziţionarea de substanţe periculoase, servicii de eliminare/valorificare deşeuri, achiziţionarea de material filtrant etc., care să certifice corectitudinea raportărilor şi declaraţiilor agentului economic; de asemenea, aceste documente pot reprezenta probe în instanţele de judecată, în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Prin verificarea acestor acte se poate depista disimularea deşeurilor în mărfuri, precum şi evaluarea lor cantitativă”, se arată în informarea transmisă de şeful GNM.

Salarii mici pentru comisarii gorjeni ai GNM
Totodată, noua propunere de modificare a organigramei în cadrul GNM presupune suplimentarea cu 60 de posturi de comisari la nivel naţional. Chiar şi cu această rectificare, considerăm că personalul este insuficient întrucât, în prezent, la nivelul fiecărui comisariat activează, în medie, un număr de 13 comisari care trebuie să desfăşoare o gamă largă de activităţi şi să deţină multiple competenţe în diferite domenii. “De asemenea, una din priorităţile conducerii este corelarea veniturilor salariale cu a altor instituţii de control din România”, se mai arată în comunicatul GNM.
În ceea ce priveşte salarizarea, în prezent, salariul de încadrare al unui comisar debutant este de 925 de lei, al unui comisar principal este de 1.027 de lei, iar al unui comisar superior este de 1381 de lei, fapt care arată un nivel scăzut de salarizare comparativ cu alte instituţii de control.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here