CNE cere urgentarea elaborării şi aprobării normelor legale necesare reglementării transportului elevilor

837

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită elaborarea şi aprobarea, în regim de urgenţă, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor, avertizând că, în caz contrar, în perioada următoare, se va înregistra o creştere semnificativă ratei abandonului şcolar în rândul elevilor aflaţi în situaţii de risc socio-economic.

Structura reprezentativă a elevilor din România atrage atenţia asupra fenomenului limitării accesului la educaţie pentru peste 400 de mii de elevi, care fac naveta la şi de la şcoală în fiecare zi.
,,La momentul de faţă, este în vigoare Legea nr. 226/2020, conform căreia elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Acest lucru nu se întâmplă, însă, deoarece Guvernul României nu a aprobat normele de aplicare ale legii menţionate mai sus, iar consiliile judeţene nu au temei legal pentru a realiza alocări bugetare pe această filieră, privând astfel de educaţie, în mod sistematic, sute de mii de elevi.
Solicităm Guvernului României elaborarea şi aprobarea, în regim de urgenţă, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor!
În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei creşteri semnificative a ratei abandonului şcolar, având în vedere faptul că numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc socio-economic a crescut simţitor pe durata pandemiei”, se arată într-un comunicat al CNE.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here