CJ Gorj dă startul manifestărilor Centenarului “Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu”

389

Consiliul Judeţean Gorj va organiza săptămâna viitoare o serie de activităţi dedicate Centenarului “Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu”.

Centenarul trecerii în nemurire a eroinei poporului român, Ecaterina Teodoroiu, va fi marcat marţi, 22 august 2017, printr-o amplă manifestare omagială şi comemorativă organizată la Târgu-Jiu de către autorităţile judeţene şi locale. Programul va debuta de la orele 11.00, cu o slujbă de pomenire a Ecaterinei Teodoroiu la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, acolo unde eroina a fost şi botezată în urmă cu o sută şi mai bine de ani. Activităţile vor continua de la ora 12.00, la Casa Memorială a eroinei, unde grupuri de cercetaşi din Gorj şi judeţele vecine vor sădi Stejarul Recunoştinţei, cercetaşilor alăturându-li-se şi elevi ai CNET şi Şcolii Gimnaziale “Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Târgu-Jiu, autorităţi judeţene, Primăria Târgu-Jiu şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură. Marţi, de la orele 17.00, manifestările se vor muta în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, la Mausoleul “Ecaterina Teodoroiu”, cu instalarea Gărzii de Onoare, se va continua cu o slujbă de rugă şi închinare pentru poporul român, iar autorităţile locale şi judeţene vor rosti discursuri evocatoare despre semnificaţia evenimentului.
De la ora 17.30, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” va oferi un moment artistic evocator, ce va continua cu depunere de coroane, un moment “Onor la onor” (Stingere), defilarea Gărzii de Onoare, urmând ca de la orele 18:20 să fie organizată o amplă procesiune “In memoriam” pe Axa “Constantin Brâncuşi”. De asemenea, de la orele 19.20, în Parcul Coloanei Infinitului, vor fi realizate două proiecţii ale filmelor: Documentarul “Cătălina Teodoroiu – Eroina poporului român”, realizat de publicistul gorjean Dorin Brozbă, şi Filmul artistic “Ecaterina Teodoroiu”.

Se vor împărţi medalii şi insigne omagiale
“Este momentul evocator cel mai important care se derulează în acest an în Gorj. Am transmis invitaţii către Preşedinţia României, Casa Regală, Guvern, ministere, consiliile judeţene din judeţele vecine, precum şi pentru autorităţile din judeţul Vrancea acolo unde Ecaterina Teodoroiu a trecut în eternitate. Va fi prezent la manifestări şi secretarul de stat din Ministerul Culturii care coordonează Departamentul Centenarului. Practic, sunt 100 de ani de la moartea unei eroine-simbol”, a declarat vicepreşedintele CJ Gorj, Gheorghe Nichifor. Pentru acest eveniment, Consiliul Judeţean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia “Ecaterina Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917-2017”.
Medalia este un omagiu adus Eroinei de la Jiu, ca un arc peste timp, păstrând vie în memoria posterităţii personalitatea, faptele de arme şi sacrificiul său, la 100 de ani de la moarte.
Cu acelaşi prilej au fost realizate şi insigne de rever “Centenar Ecaterina Teodoroiu”, cu portretul colonizat al eroinei. Atât medaliile omagiale, cât şi insignele vor fi oferite din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj invitaţilor prezenţi la manifestarea comemorativă din 22 august.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here