Ciurel: “Nu există niciun fel de intenţie de a disponibiliza personal, în acest an”

276

Managerul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, a dat asigurări vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în noul sediul al CEO, situat în incinta fostului Distrigaz din Târgu-Jiu, că unitatea pe care o conduce nu va face niciun fel de disponibilizări anul acesta. Ciurel a subliniat acest lucru, urmare a declaraţiilor făcute în ultima perioadă de către preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice(IAIPP), Dan Ilie Morega, care prognoza o creştere a şomajului în judeţ, urmare a unor viitoare disponibilizări, ce vor depăşi 5000 de angajaţi, de la CEO. De altfel, la finalul acestei săptămâni, printr-un comunicat de presă, IAIPP, Liga Muncitorilor din România şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers, atrăgeau atenţia premierului Ponta, Parlamentului şi Guvernului să ia măsuri pentru a preîntâmpina viitoarele disponibilizări prin dispunerea unor măsuri urgente de schimbare a sistemului de subvenţie a energiei verzi.

Directorul Ciurel a anunţat că disponibilizările nu se vor opera în 2013 la CEO, dar va exista posibilitatea ca la cerere o parte a angajaţilor să plece de la locul de muncă, asta dacă Ordonanţa 116/2006 se va aplica. “Lucrurile sunt sub control. Nu există niciun fel de intenţie de a disponibiliza în acest an personal decât cei care, dacă va fi posibil, cu 116(n.r. Ordonanţa 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective) vor dori să plece. Probabil că, din activitatea de la subteran din zona Motru, nu ştiu dacă toţi cei aproape 400 vor accepta situaţia de a li se oferi un loc de muncă în altă parte şi poate unii vor considera o situaţie mai favorabilă să plece cu ce acordă acea lege, dar nu este o impunere din partea noastră. La ora aceasta cei 19.000 de angajaţi, inclusiv cei de la Craiova, care nu funcţionează la Işalniţa, care în timpul ăsta îşi fac reviziile, nu ar trebui să aibă vreo grijă la locul de muncă. Sunt în continuare necesari”, a precizat Laurenţiu Ciurel.

Angajaţii din Motru: concediu în aprilie
În aprilie însă cei 4000 de mineri din zona Motru vor mai sta încă 5 zile acasă, în concediu. “La fel le transmit, şi am transmis-o în fiecare şedinţă şi întâlnire, şi angajaţilor de la Motru care lucrează pentru Craiova, pentru că şi acolo au fost ceva emoţii de genul acesta. Noi am avut o încercare care, în urma discuţiei cu sindicatul, a fost amânată pentru finalul acestei luni sau pentru aprilie, de a duce în concediu doar o parte, încă 30-40% dintre angajaţii din zona minieră, pentru că aveam anumite depozite pline şi nu mai aveam unde livra. Însă s-au găsit soluţii pentru lucrări de reparaţii, lucrări la descopertă pentru a-i ţine şi pe aceştia încărcaţi şi în această perioadă. Pentru luna aprilie, care este cea mai descărcată lună din sistemul energetic pe cărbune, luna aprilie este un mare obstacol pentru că se topesc zăpezile, vine viitura, lacurile sunt pline, hidraulicitatea este maximă. În aprilie nu este nici cald, nici frig, pentru că dacă ar fi fost cald s-ar trece pe aer condiţionat şi ar creşte consumul, dacă ar fi frig invers s-ar trece pe încălzire, la fel este şi anul acesta. Atunci am hotărât cu sindicatele ca în luna aprilie să fie o ieşire în concediu”, a explicat Ciurel.

Roşia şi Jilţ, fără concedii
Ciurel a explicat şi din ce motiv concediul de 5 zile nu se va lua în zona Rovinari şi Mătăsari. ,,La Rovinari şi Roşia nu se pune problema concediului pentru că acolo fiind cel mai scăzut cost, mai scăzut decât Craiova şi Işalniţa, nu pot să nu merg cu ele dacă am ocazia şi acolo va fi nevoie de cărbune în permanenţă, şi Jilţ Nord şi Sud sunt încă la limită, dar nu sunt probleme acolo. Singura problemă este Motru. Sunt 5 zile pentru 4000 de persoane. Eu pe 25 voi avea o întâlnire cu sindicatele. Eu consult sindicaliştii deşi aş putea să nu o fac, conform CCM”, a mai declarat Ciurel.

Concediile date de administraţie, aprobate în CCM
De altfel, managerul CEO a încercat să explice că intrarea în concediul în cauză nu este impus pentru că aşa vrea el ci pentru că aceasta este o măsură cu care sindicatele au fost de acord. “S-a folosit, în presă, sintagma «bieţii mineri au fost trimişi forţat în concediu..» vreau însă să vă spun că există un contract colectiv de muncă în care nimeni nu a avut vreodată vreo obiecţie în a-l semna, în acest mod. Aşa a fost şi până acum. Este limitat concediul pe care şi-l poate alege angajatul, la 5 zile din cele 32. Restul de zile se dau când este favorabil pentru administraţie, aşa scrie în contract. Nu este forţat nimeni să plece, administraţia uzează doar de dreptul de a repartiza forţa de muncă în funcţie de nevoile firmei, ale companiei, cum este în toate firmele”, a mai explicat Ciurel, atrăgând atenţia că CEO funcţionează acum doar cu cinci grupuri. “Suntem la ora asta în funcţiune doar cu cinci grupuri, din cauza unei cereri scăzute. Mergem cu.. în jur de 1300 MW, grupul este unul de cogenerare la Craiova 2. Probabil luna acesta şi luna viitoare va fi în aceiaşi parametrii. Nu se pune în niciun moment problema închiderii vreunor unităţii, ori că dăm afară. Nu se pune în discuţie o astfel de apocalipsă cum a spus Morega. Nu dăm afară niciun om. Nu va pleca nimeni, nu există acest pericol şi crearea de emoţii nenormale nu este bună”, a conchis şeful CEO.

Morega şi sindicatele fac apel scris
Dan Morega, fostul deputat de Gorj, nu pare însă convins de asigurările date de managerul CEO, acesta transmiţând în scris premierului Ponta, şi şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, temerile sale şi ale sindicaliştilor de la Liga Muncitorilor din România şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers privind posibilele disponibilizări. Totul urmare a “creşterii gradului de sărăcie al populaţiei în ultimele 3 luni, prognozând o creştere inevitabilă a şomajului, atât la companiile de stat, cât şi la cele private”. “Una din cauzele majore a acestei stări de lucruri negative care au generat revolte, mitinguri, în Bulgaria, Spania, etc.. o reprezintă adoptarea pe la Decembrie 2012 a schemei de subvenţionare a energiei verzi, adică plata de către populaţie şi agenţi economici a certificatelor verzi şi taxelor de cogenerare. Românii suportă o creştere a preţului energiei electrice cu circa 15-20% şi implicit trebuie să achite serviciile şi mărfurile cu tarife mult mai mari. Pe de altă parte, companiile de stat şi private fiind obligate să achite zeci de milioane de euro pentru certificate verzi şi de CO2 şi coeficientul de cogenerare sunt nevoite să crească preţul producţiei, inevitabil scad vânzările, iar pentru evitarea falimentului necesită disponibilizarea a mii de salariaţi”, se arată în comunicatul de presă în cauză.

Semnal de aramă pentru CEO
În cazul Complexului Energetic Oltenia situaţia este mult mai gravă, atrag atenţia semnatarii comunicatului şi totul urmare a nefuncţionării termocentralelor la capacitate şi a opririi grupurilor energetice de către dispeceratul naţional, în favoarea energiei verzi în baza reglementărilor ANRE. “Opririle intempestive ale grupurilor termocentralelor sunt de o gravitate extremă reducând producţia de energie electrică cu 30-50%, cauzând dezechilibre în sistemul naţional şi costuri suplimentare (repornirea blocurilor energetice, numai repornirea unui bloc energetic costă 5-6 miliarde ROL) cu efecte dezastruoase pentru salariaţi şi familiile acestora, mai ales într-un judeţ monoindustrial, precum judeţul Gorj”, se mai arată în cuprinsul documentului. Pentru asta se atrage atenţia Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului de a dispune măsuri urgente de schimbare a sistemului de subvenţie a energiei verzi şi stabilirea unei legislaţii specifice privind accesul la sistemul naţional, al producătorilor. “Propunem suspendarea aplicării schemei de subvenţie a energiei verzi, fiind o perioadă de criză economică, aşa cum de altfel, au procedat şi unele state europene, precum: Spania, Germania şi altele”, mai stabilesc semnatarii, la finalul comunicatului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here