Cimișirul (Buxus sempervirens L.) – beneficii și proprietăți

4014

Este o specie de plante din familia Buxaceae. Se mai numește și bangiu, bănuleț, bucel, cimișeriu, celtaică, coacăze, drogonite, iedere, lemnul domnului, merișor turcesc, poapagan, puspan, pospang, simisir, sospain, verdeață. Arbust toxic, înalt, până la 5-6 m este cultivat în grădini sau parcuri ca plantă ornamentală. Este foarte pretențios în ceea ce privește solul. Tulpina sa este formată dintr-un lemn foarte dens și omogen fiind foarte ramificată, iar coroana foarte densă. Frunzele sunt opuse, mici, pieloase, eliptice sau ovate. La vârfuri ele sunt optuze sau emarginate, pe fața superioară lucioase (verde-închis), iar pe cea dorsală mate (verzi-gălbui).
Compoziție: alcaloizi cu structură sterolică și diosgenol, vitamine, rășini, tanin
Acțiune: febrifugă, antiinflamatoare, sedativă
Indicații terapeutice: bolile de piele (eczeme pustuloase), gută, reumatism(artrite reumatoide, reumatism cronic), hiperuricemie, parazitoze intestinale, insuficiență hepato-biliară, veruci, seboree, plăgi infectate, icter; este benefic în cazurile de cancer cu diferite localizări, inclusiv în cele de cancer în faze avansate: cancerul de piele, cancerul de vezică urinară, cancerul de colon;

Precauții și contraindicații
Nu se administrează în sarcină. Nu se administrează pentru perioade lungi de timp, ci se alternează cu administrarea altor gemoterapice complementare. A se consulta medicul înainte de utilizare.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here