Adriean Videanu, ministrul Economiei, a fost prezent vineri la Rovinari, acolo unde a asistat la predarea şantierului pentru modernizarea şi reabilitarea şoselei de centură a oraşului. Astfel, alături de Marcel Hoară, preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI), edilului Dorin Filip i-au fost înmânate contractul de finanţare şi proiectul şoselei de centură.
Primul popas al ministrului Adriean Videanu a fost la Rovinari, în zona unde va începe modernizarea şoselei de centură. Acesta a fost aşteptat cu nerăbdare de către prefectul Liviu Andrei şi de către autorităţile locale din Rovinari. Înainte de sosirea ministrului, la Rovinari au ajuns şi Marcel Hoară, preşedintele ARDDZI, Agenţie prin care s-a făcut investiţia privind şoşeaua de centură, deputatul PD-L Cosmin Popescu şi directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog. La scurt timp după venirea ultimilor doi, a sosit şi Videanu, care a fost întâmpinat de către edilul oraşului Rovinari cu pâine şi sare. Ministrul a primit apoi şi cheia de aur a Rovinariului, realizată de artistul Ovidiu Pârâianu. După rostirea unui „Bine v-am găsit” şi încântarea că a fost primit cu obiceiul casei (pâine şi sare), Adriean Videanu s-a arătat impresionat de cadoul primit din partea Primăriei Rovinari şi chiar a făcut o precizare: “Să ştiţi că eu, pe vremea când eram primar general al Capitalei, dădeam cheia municipiului tuturor şefilor de state care vizitau România”.
Contractul, predat lui Filip
După ce Marcel Hoară, cel care a contribuit prin obţinerea de fonduri prin Banca Mondială pentru realizarea obiectivului de la Rovinari, a prezentat în mare proiectul şi zona care va fi reabilitată, acesta a explicat şi necesitatea centurii: “Procedura de realizare a acestui proiect este una nouă, durata de realizare a investiţiei fiind de aproximativ trei luni de zile.
Modernizarea centurii este foarte necesară deoarece în zona Roşia şi a depozitului de cărbune, traficul este destul de intens şi atunci era mereu o problemă cu structura de rezistenţă a drumurilor. Astfel soluţionăm una dintre problemele pe care oraşul le are”.
Mai apoi, preşedintele ARDDZI i-a dat contractul şi acordul de finanţare lui Videanu, care, la rândul său, i le-a înmânat primarului Dorin Filip cu menţiunea: “Să le stăpâniţi sănătos şi să finalizaţi proiectul cât mai repede”. Totodată, ministrului Economiei i-a fost prezentat şi constructorul care se va ocupa de investiţie, acesta din urmă promiţând că o va încheia chiar în mai puţin de trei luni de zile. “Această investiţie pe care o facem are darul de a crea premizele logistice de dezvoltare ale unei activităţi industriale fără a afecteze activitatea oraşului. Vor fi chestii total separate de acum încolo”, a mai spus Adriean Videanu.
Cetăţenii, informaţi despre proiect
După ce Videanu a părăsit oraşul pentru a se îndrepta spre Complexul Energetic Rovinari, autorităţile locale au participat la o întâlnire cu cetăţenii oraşului pentru a le prezenta investiţiile în proiectul nou. Cu o valoare totală de 1.625.455 de lei, proiectul este finanţat în proporţie de 90% de către ARDDZI prin Banca Mondială, iar restul contribuţiei de 10% aparţine comunităţii locale şi primăriei.
La întâlnirea cu zecile de cetăţeni rovinăreni, au participat şi Constantin Bălan, directorul societăţii care a câştigat licitaţia de modernizare, directorul executiv al ARDDZI, precum şi alţi doi reprezentanţi ai Agenţiei, dar şi un membru al societăţii care a câştigat licitaţie de dirigenţie de şantier. Acesta din urmă s-a declarat cu experienţă în astfel de proiecte: “Genul de contract este oricum unul dintre cele mai exigente care sunt la noi în ţară, cu raportări în fiecare zi, şi ne putem mândri cu un colectiv format dintr-un diriginte rezident, un topograf şi un inginer de mediu. Practic, contractul începe de astăzi (n.r. vineri) şi se termină la încheierea execuţiei lucrărilor. Ca şi interes, firma noastră vrea să se termine cât mai repede”.
La finalul întâlnirii cu oamenii din oraş, a fost ales şi un comitet cetăţenesc de observare a lucrărilor, format din trei membri, care vor putea veni cu sugestii de îmbunătăţire a lucrărilor sau se vor putea consulta cu constructorul pe parcursul desfăşurării investiţiei.
De asemenea, ei vor prelua toate posibilele sesizări venite din partea cetăţenilor care ar putea fi deranjaţi de lucrări şi zgomot.
Şlam-dens-ul, inaugurat de Videanu
După ce a părăsit centura oraşului, ministrul Adriean Videanu a plecat către Complexul Energetic Rovinari, unde a asistat la ceremonia de punere în funcţiune a instalaţiei de transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii în sistem de şlam dens.
Investiţia în valoare de 150 de milioane de lei a fost realizată în conformitate cu cerinţele europene de mediu şi reprezintă o necesitate pentru ca Termo Rovinari să poată funcţiona şi în anii următori.
Izabella Molnar