CEREMONIE ISTORICĂ la Vatican: Papa Francisc i-a sanctificat pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea

233

Ceremonia de sanctificare a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, două dintre cele mai importante personalităţi ale Bisericii Catolice, a început, duminică, în piaţa Sf. Petru din Vatican.

Papa Francisc a spus că cei doi noi sfinţi catolici Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost “doi oameni curajoşi”, care “au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiţi de acestea”, informează AFP.

Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea au fost “doi oameni curajoşi” care “îl vedeau pe Iisus în orice persoană suferindă”, a continuat Jorge Bergoglio în scurta lui predică, rostită după ce a ascultat Evanghelia psalmodiată în latină şi apoi în greacă, la Vatican.

Papa Francisc a adus un omagiu celor doi noi sfinţi catolici pentru apropierea lor de condiţia umană: “Preoţi, episcopi, papi ai secolui al XX-lea, ei au cunoscut tragedii, dar nu au fost zdrobiţi de acestea. În ei, Dumnezeu era mai puternic. Mai puternică era în ei şi mila lui Dumnezeu”.

“În aceşti doi oameni, contemplativi ai rănilor lui Hristos şi martori ai milei Sale, se afla o speranţă vie, o bucurie nerostită şi glorioasă”, a declarat actualul suveran pontif în timpul mesei celebrate imediat după ceremonia de sanctificare din piaţa Sf. Petru din Vatican.

Totodată, papa Francisc a insistat pe faptul că “Ioan Paul al II-lea a fost un papă al familiei”.

“El însuşi a spus într-o zi că i-ar plăcea ca lumea să îşi amintească de el ca de un papă al familiei”, a spus papa Francisc.

“Îmi place să subliniez acest lucru în condiţiile în care noi mergem pe un drum sinodal despre familie şi cu familii” (două reuniuni ale episcopilor catolici sunt convocate în 2014 şi 2015 pe acest subiect, n.r.), a adăugat papa Francisc, care acordă apărării familiei tradiţionale o mare importanţă.

Evocând “prima comunitate a credincioşilor din Ierusalim” în care “trăia spiritul Evangheliei, adică iubirea, mila, în simplitate şi fraternitate”, actualul papă a spus că Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea au contribuit “la restaurarea şi actualizarea Bisericii, potrivit fizionomiei sale de origine”, prin Conciliul Vatican II, desfăşurat între 1962 şi 1965, pe care papa italian l-a iniţiat.

“În convocarea Conciliului, Ioan al XXIII-lea a arătat o delicată blândeţe a Spiritului Sfânt, s-a lăsat condus de acesta şi a fost pentru Biserică un păstor, un ghid. Acesta a fost marele serviciu pe care el l-a făcut Bisericii Catolice”, a rezumat papa Francisc.
Papa Francisc i-a sanctificat, duminică, în piaţa Sf. Petru din Vatican pe foştii papi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, în faţa unei mulţimi de câteva sute de mii de credincioşi catolici veniţi din lumea întreagă, informează AFP.

Mulţimea a aplaudat îndelung după ce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula în limba latină pentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papă în perioada 1978 – 2005, şi a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papă în perioada 1958 – 1963, iniţiator al Conciliului Vatican II.

Anterior, cardinalul Angelo Amato, prefect al cauzei sfinţilor, a adresat trei cereri succesive papei Francisc, pentru a marca solemnitatea demersului: “Sfinte părinte, Sfântă Biserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul adevărului, care în toate epocile l-a ferit de greşeală pe conducătorul suprem, îl rog cu tărie pe Sfiinţia Voastră să îi înscrie pe aceşti fii aleşi în catalogul sfinţilor”.

Papa Francisc a răspuns atunci prin lunga formulă consacrată în latină, limba oficială a Bisericii Catolice: “În onoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credinţei catolice şi întărirea vieţii creştine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, după o îndelungată chibzuinţă, după ce am invocat de mai multe ori ajutorul lui Dumnezeu şi după ce i-am ascultat pe mulţi dintre fraţii noştri din episcopat, îi declarăm sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, şi îi vom înscrie în catalogul sfinţilor şi stabilim că ei vor fi onoraţi în întreaga Biserică în rândul sfinţilor”, a declarat, solemn, papa argentinian.

Mulţimea i-a aclamat pe cei doi sfinţi – ale căror portrete uriaşe erau desfăşurate pe faţada bazilicii – în timp ce clopotele au sunat în bisericile din Cetatea Eternă.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here