Cele două săptămâni de vacanță din perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, recuperate în ianuarie

1124

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că cele două săptămâni suplimentare de vacanță din perioada 25 octombrie – 5 noiembrie vor fi recuperate între 3 și 14 ianuarie, asta în cazul elevilor de gimnaziu și liceu. Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor reveni la școală tot pe 10 ianuarie, pentru că aceștia nu ar avea de recuperat decât o săptămână.
„Fiecare zi de școală cu prezență fizică este importantă. Deci, în loc să trecem în online, am dat această vacanță suplimentară care se transformă în două săptămâni de școală cu prezență fizică. Doar elevii din gimnaziu și liceu vor începe școala pe 3 ianuarie și vor face școală două săptămâni până vineri, 14 ianuarie. Elevii din învățământul primar și copiii din grădiniță, pentru că oricum aveau o săptămână de vacanță în octombrie, nu au nevoie să vină la școală mai devreme, pe 3 ianuarie, ci vor veni tot pe 10 ianuarie, așa cum știau, și vor sta până pe 14 ianuarie, când vor încheia semestrul I. (…) Am spus că vacanța suplimentară este de maximum două săptămâni pentru că atât se poate recupera fără să muți datele examenelor naționale, care rămân la locul lor, așa cum sunt cunoscute la datele cunoscute de multă vreme”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24. Nu se știe încă dacă pe 8 noiembrie cursurile vor fi reluate cu prezență fizică sau online. „Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educației un plus de vacanță suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix și atunci pe 8 noiembrie școala va începe. Ipoteza de bază este școală cu prezență fizică, dar dacă nu vom putea, din cauza numărului de infectări, atunci nu ne rămâne de ales, din moment ce vacanță nu avem, (…) singura variantă care rămâne este școala online. Altă variantă nu există: vacanță nu, prezență fizică ne dorim, dar s-ar putea să nu putem, rămâne a treia variantă: școala online, cu pierderile de rigoare. Dar am salvat două săptămâni, două săptămâni sunt importante”, a mai spus ministrul Educației.
Dacă perioada de predare online se va prelungi, atunci va fi luată în calcul și o eventuală simplificare a programei de examene. „Singurul motiv pentru care am putea peria programa de examene ar fi acela al unei durate mai mari de școală online. Dacă vom fi obligați să predăm online, înțelegând pierderile, s-ar putea să avem nevoie încă o dată, și de data acesta, să periem programele de examen în sensul simplificării. Vă dau o veste care poate îi supără pe unii – în aceste două săptămâni din ianuarie, anul acesta se vor da teze cu prezență fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea de a decide relevanța notelor”, a mai anunțat Sorin Cîmpeanu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here