Cea de-a zecea carte a lui Dorin Brozbă, „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină”, lansată la Târgu-Jiu

646

P5171912„Rovinari, oraşul muncii pentru lumină – 30 de ani de la înfiinţare”, este o carte-document, pentru a cărei realizare Dorin Brozbă a lucrat zi şi noapte timp de două luni de zile. Toate eforturile sale au fost încununate de succes, lucrarea fiind finalizată şi lansată, ieri, la Târgu-Jiu.

_MG_6929Ideea realizării unei cărţi despre oraşul Rovinari este una tânără şi a aparţinut primarului Dorin Filip, care i-a propus publicistului Dorin Brozbă, în luna februarie, să facă această carte până în luna mai. Pentru Dorin Brozbă propunerea primarului Filip a însemnat o provocare şi, în fapt, a presupus un efort impresionant, timpul fiind foarte scurt, iar volumul de muncă foarte mare. Odată finalizată, cartea-document „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină – 30 de ani de la înfiinţare” este o mândrie atât pentru autorul său, cât şi pentru rovinăreni şi pentru toţi gorjenii, deopotrivă. „Este un eveniment deosebit pentru mine, în primul rând pentru că sunt la cea de-a _MG_6936zecea carte, ceea ce nu este puţin lucru: zece cărţi în zece ani de zile. Eu am început târziu activitatea ca editor, adică în 2001 şi iată că în 2011 am reuşit să realizez a zecea carte. Lăsând la o parte aceste statistici, vreau să vă spun că este una dintre cele mai grele cărţi la care am lucrat pentru că este vorba despre monografia unui oraş şi acest oraş este Rovinari, care este unul dintre cele mai importante oraşe ale ţării; asta nu neapărat datorită mărimii sale sau frumuseţii sale, ci datorită muncii care se prestează acolo, pentru că acolo avem minerii, avem energeticienii. Rovinari este localitatea care produce cea mai multă energie electrică pentru ţară. Paradoxal vreau să vă spun că această carte am început-o cu două luni de zile înainte. Prin luna februarie am primit un telefon de la primarul Dorin Filip şi m-a invitat până la dumnealui; nu ştiam despre ce este vorba şi nici nu ne cunoşteam până atunci. M-a invitat să realizez această carte. M-a bucurat acest lucru, dar lucrul care nu m-a bucurat, iniţial, a fost acela că mi-a cerut să fie gata până în luna mai, lucru foarte greu, dar am reuşit să o realizez. Mi-am luat concediu de odihnă pentru a realiza această carte, pentru că a fost foarte mult de lucru”, a explicat Dorin Brozbă.

Primarii şi evenimentele istorice din Rovinari se regăsesc în carte

„Rovinari, oraşul muncii pentru lumină” cuprinde nu doar istoria de 30 de ani a oraşului Rovinari, ci şi primarii acestui oraş. „Am introdus în ea toţi primarii care au fost la Rovinari; sunt nişte oameni în vârstă, oameni care sunt bolnavi, care nu mai stau de multă vreme nici în Târgu-Jiu, nici în Rovinari. A trebuit să fac o adevărată muncă de detectiv particular să-i găsesc pe fiecare, pe unde locuiesc. Istoriceşte vorbind, 30 de ani sunt puţini, dar pentru un oraş cum este Rovinariul, sunt lucruri interesante, extraordinare. Eu am avut norocul şi şansa să lucrez acolo de 33 de ani, să particip la evenimentele istorice din acea localitate. Am introdus în carte exact informaţiile pe care trebuia să le introduc, nu am făcut nici un artificiu, ci am respectat exact istoria aşa cum s-a întâmplat ea în decursul celor 30 de ani”, a spus Dorin Brozbă, autorul cărţii.

Scoasă la vânzare pentru doar câteva zeci de lei

Cu două zile înainte de a fi lansată oficial, la Târgu-Jiu, cartea „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină” a fost prezentată de autorul său şi la Rovinari, la sărbătorirea a 30 de ani de existenţă a urbei. Mai mult decât atât, Dorin Brozbă spune că o va introduce şi în librării, preţul ei fiind unul modic. „Am făcut-o aşa cum am simţit eu şi am prezentat-o şi la Rovinari, pentru că au fost şi Zilele Oraşului acolo; toată lumea a apreciat-o şi primarul şi toată conducerea Primăriei Rovinari, dar şi oamenii de rând. Eu am lăsat-o la Primărie şi orice om care vrea să o citească, de fapt să citească istoria lui, o poate lua de acolo. Preţul este unul modic, mai mic decât cel al unui pachet de ţigări, adică 9-10 lei. O voi introduce şi la Librăria Mihai Eminescu”, susţine autorul.

„…micromonografie absolut neterminată”

La festivitatea de lansare oficială a cărţii „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină” au fost prezenţi importanţi oameni de cultură şi apropiaţi ai publicistului Dorin Brozbă. „ Îmi sunt alături mulţi oameni dragi şi aş enumera pe profesorul George Manoniu, inginerul Tiberiu Grigoriu, fotograful Vasi Pleşa, oameni cu care eu lucrez de ani de zile şi eu cred că ei sunt cei mai buni în ceea ce fac”, preciza Brozbă. Despre lucrarea „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină”, profesorul George Manoniu, care este şi lector de carte, a declarat: „…iată că şi Dorin îndrăzneşte să abordeze specia reportajului Literar şi realizează prezenta micromonografie a oraşului Rovinari, absolut incompletă, absolut neterminată, pentru că eu sunt convins că peste cinci sau zece ani, alţi autori, sau poate Dorin însuşi vor relua substanţa cărţii şi o vor completa până când ea va deveni cu adevărat o monografie”. Cuvinte frumoase şi meritate, la drept şi sincer vorbind, au fost spuse la adresa publicistului Dorin Brozbă de toţi cei prezenţi. Şi, cu siguranţă, vor mai fi exprimate păreri şi critici ale cărţii „Rovinari, oraşul muncii pentru lumină” şi în următoarea perioadă. Mai trebuie spus faptul că Dorin Brozbă a fost sprijinit pentru realizarea acestei lucrări şi de toate marile unităţii energetice, Complexul Energetic Rovinari, SNLO, şi alte firme care sunt pe teritoriul oraşului Rovinari şi pe care le-a introdus la finalul cărţii.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here