Proiect european româno-grecesc, lansat de Primăria Polovragi

598

UAT Polovragi anunță lansarea proiectului ,,Interferențe cultural-artistice româno-grecești în Peloponez”, ediția I, în perioada 3-7 iulie 2024, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Valoarea finanțării este de 130.400 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României în afara granițelor, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români.
Proiectul ,,Interferențe cultural-artistice româno-grecești în Peloponez”, contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități culturale, evenimente naționale importante) pentru un număr de 100 de copii din comunitățile românești din Leonidio prin participarea acestora la demonstrații, ateliere meșteșugărești, spectacole susținute de artiști îndrăgiți de publicul iubitor de folclor: Bodescu Cornelia, Butnariu Petronela, Pilea Ionuț-Cătălin, Carcalicea Elena-Amelia, Ștefan Popescu, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric ,,Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu Jiu. Repertoriul spectacolelor va include, pe lângă piese vocale specific gorjenești, şi piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România de unde provin. Totodată, Ansamblul ,,Cheile Oltețului” al UAT Polovragi va pregăti suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești reprezentate prin cântec în spectacol.
,,Urmare a vizualizării pe rețelele de socializare ale Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu Jiu a activităților artistice și culturale, Asociația socio-culturală ,,Românii uniți” din Peloponez de Sud ne-a propus organizarea unui spectacol denumit ,,Festivalul de cântece și dansuri românești tradiționale, ediția 2024”, în orașul Sparta. Cele două spectacole muzical-coregrafice, precum și atelierele meștesugărești pregătite cu atentie și pasiune de artizanii: Drăghescu Claudia – țesut, Ecobescu Tiberiu – iconărit, Marian Măgureanu – olărit și Preduț Marin-Daniel – arta lemnului, se vor desfășura după cum urmează: 5 iulie 2024 – Leonidio, începând cu ora 20:00, și 6 iulie 2024 – Sparta, începând cu ora 20:00, la Festivalul de cântece și dansuri românești tradiționale, ediția 2024”, au transmis inițiatorii de la nivel județean ai proiectului.
De asemenea, proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursuri de educație nonformală, oferite de Școala Populară de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, cu durată de 3 ani, în urma cărora vor putea să dobândească diplomă, după susținerea unui examen de sfârșit de ciclu de instruire. Totodată, vor fi consolidate parteneriatele între Primăria Kynouria de Sud, Asociația Interculturală Romano-Elenă „Dacia” din Atena, dar vor fi încheiate și parteneriate noi cu Primăria orașului Sparta și Asociația socio-culturală ,,Românii uniți” din Peloponez de Sud, prin organizarea și desfășurarea de activități fizice sau online destinate conservării tradițiilor și obiceiurilor autohtone precum și promovării imaginii României în afara granițelor țării. Evenimentul va oferi ocazia de a împărtăși și celebra diversitatea culturală, în timp ce comunitățile Polovragi și Leonidio explorează posibilitatea unei relații de înfrățire.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here