Între Summitul de Pace din Elveția (16 iunie 2024) și cea de-a 11-a ediție a Zilei de Participare pe Strategia Dunării (19 iunie 2024)

1083

Elveția a devenit în perioada 15-16 iunie 2024 gazda celui mai ambițios Summit de Pace din întreaga lume.  Lideri mondiali s-au întâlnit în Elveția, aducând cu ei propuneri cum să instaureze pacea în Ucraina distrusă de un război absurd motivat de ambiții economice și strategice. Rusia a fost, cum era de așteptat, absentă. Intregritatea teritorială a Ucrainei a fost votată de aproximativ 80 de țări prezente la acest Summit de Pace.
Fundamentul în baza oricărui acord de pace stă în respectarea teritorială a țării respective, diplomația fiind calea de urmat în orice situație.
Principiile de suveranitate, independență, integritate teritorială a tuturor statelor sunt esențiale pentru un viitor sustenabil al întregii lumi.
Foaia de parcurs a Summitului pentru Pace este clar că obligă toți liderii mari ai lumii să-și tempereze dorința de expansiune.
Din păcate, multe țări cheie din „sudul global”  – Arabia Saudită, Mexic, India, Brazilia, Africa de Sud, Indonezia nu au semnat Declarația Finală a Summitului.
Nu pot să nu remarc similitudinea mesajului și în cea de-a 11-a ediție a Zilei de Participare pe Strategia Dunării ce a avut loc la Viena în data de 19 iunie 2024, cu sloganul „cum putem munci împreună pentru o sustenabilitate rezilientă și o tranziție stabilă în Ucraina și nu numai”.
Așteptăm pacea în Ucraina, iar semnarea Declarației Finale din Elveția privind pacea în această țară de 80 de țări din cele 93 prezente este ca o dovadă a maturității și înțelepciunii unei lumi moderne a începutului de mileniu III.
Conf. Dr. Ing. Cristiana SÎRBU
Președinte al Fundației „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă”
Membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice  „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” București
Conferențiar universitar în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here