Instituție publică din Gorj, cu conturile blocate. Are de achitat peste 3,2 milioane de lei firmei controlate de familia senatorului Iordache

5195

Nu se mai termină problemele financiare la Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj! Instituția are în prezent conturile blocate ca urmare a faptului că are de achitat peste 3,2 milioane de lei ce reprezintă dobânzi ca urmare a despăgubirilor acordate către complexul de vânătoare de la Turceni, acolo unde, în urmă cu câțiva ani, mai mulți mistreți au fost uciși în vederea eradicării pestei porcine.

SC Greenadel Prod SRL, firmă controlată de familia senatorului de Gorj Ion Iordache, a bifat încă un succes în instanță, reușind să obțină noi sume de bani de la statul român.
După ce anul trecut DSVSA Gorj a plătit, la unison cu ANSVSA, circa 7,8 milioane de lei ca despăgubiri pentru mistreții omorâți din cauza pestei porcine la complexul vânătoresc de la Turceni, acum aceeași firmă a câștigat încă un proces, astfel că instituția județeană s-a trezit cu conturile blocate. La ora actuală, DSVSA Gorj mai are de achitat peste 3,2 milioane de lei, sumă ce reprezintă dobânzi pentru despăgubirile menționate mai sus, precum și onorariul executorului judecătoresc care s-a ocupat de executarea silită.
La începutul acestei luni, o adresă a executorului judecătoresc care prevede punerea în aplicare a hotărârii definitive ce obligă instituția județeană la plata dobânzilor de peste 3 milioane de lei către firma care administrează complexul de vânătoare de la Turceni, a ajuns la conducerea ANSVSA de la București. Ulterior, șefii de la București au transmis DSVSA Gorj că s-a trecut la poprire pe conturile instituției până ce plata va fi efectuată.
,,Prin adresa înregistrată la ANSVSA (…), DSVSA Gorj ne-a comunicat Încheierea din data de 03.06.2024 și adresa de înființare a popririi din data de 03.06.2024 emise de (…) pentru suma de 3.284.216,67 de lei din care 3.122.754,72 lei reprezintă creanță restantă (dobânda legală și indicele de inflație) și 161.461,95 lei cheltuieli de executare silită. (…) Potrivit adresei din data de 04.06.2024 emisă în dosarul de executare nr. 2765/EX/2022, s-a procedat la înființarea popririi asupra conturilor DSVSA Gorj deschise la Trezoreria Târgu Jiu, pentru suma de 3.284.216,67 lei/ În consecința celor de mai sus, propunem ca suma să fie plătită de către DSVSA Gorj în contul (…)”, se arată în nota transmisă de conducerea ANSVSA de la București către DSVSA Gorj.

Și Curtea de Conturi a depistat nereguli în acest caz
Cazul despăgubirilor acordate de DSVSA Gorj către complexul de vânătoare de la Turceni a ajuns și în atenția Curții de Conturi care, într-un raport publicat la începutul acestui an, sesizează mai multe nereguli privind înregistrarea în bilanțul contabil, înregistrare care de fapt nu s-a făcut.
,,Neevidențierea în documentele financiar-contabile și în situațiile financiare întocmite de DSVSA Gorj pentru anul 2022 a sumei de 3.919.618,68 lei reprezentând cota parte din suma totală datorată unei persoane juridice (SC Greenadel Prod SRL), pentru animalele de interes cinegetic (porci mistreți) ucise în vederea lichidării unui focar de pestă porcină africană, obligație stabilită prin hotărâri definitive ale instanțelor de judecată.
Din analiza efectuată a rezultat că DSVSA Gorj nu a înregistrat în evidența financiar-contabilă obligația de plată stabilită prin hotărârile instanțelor de judecată menționate, nu a constituit provizionul aferent obligației de plată amintite, neachitată la momentul exigibilității și nici nu a procedat la efectuarea unei cercetări administrative interne, pentru clarificarea existenței unor eventuale răspunderi ale salariaților pentru plata sumei în cauză”, se arată în raportul Curții de Conturi. Mai precis, angajații DSVSA Gorj care nu au înregistrat aceste despăgubiri în evidențele contabile ar trebui trași la răspundere și să se dispună măsuri de urmărire și încasare a eventualelor debite. Este de precizat faptul că sub conducerea actualului director al DSVSA Gorj, Florin Gorcea, bugetul instituției a fost sărăcit prin acordarea despăgubirilor de anul trecut și a creanțelor restante care trebuie să fie achitate în prezent. Rămâne de văzut dacă vinovații vor fi trași la răspundere sau dacă DSVSA Gorj va intra într-un con de umbră ca urmare a faptului că milioane de lei din bugetul instituției s-au dus pe despăgubirile pentru mistreții omorâți de la Turceni.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here