Cartea de Salvare la Bord, la dispoziția automobiliștilor, prin stațiile Petrom

351

– Discutam despre” Cartea de salvare la bord” si necesitatea acesteia, la bordul tuturor mașinilor, cu domnul ing. Ionica Berbecel, directorul Sucursalei ACR Gorj. Deci, ce înseamna aceasta?
– După cum se cunoaşte, ACR se preocupă activ de creșterea gradului de siguranță în trafic și militează pentru educația rutieră a tuturor categoriilor de conducători auto, inclusiv a copiilor cu vârsta între 6-14 ani. ACR este deținătorul unui Premiu de Excelență în Siguranța Rutieră din partea Comisiei Europene și a unui Premiu pentru Inovație în Siguranța Rutieră din partea FIA.
Cartea de Salvare la Bord este o inițiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și OMV Petrom.
– Se poate spune ca este o premiera în România?
– Acest concept a fost implementat în România după modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federației Internaționale a Automobilului (FIA) Dotarea mașinii cu Cartea de Salvare la Bord poate reduce cu până la 30% timpul de descarcerare în cazul unui accident.
– Cum s-a ajuns și la …OMV Petrom?
– Putem spune ca în ziua de 16 octombrie 2015, a avut loc Conferinţa de Presă cu prilejul lansării parteneriatului între Automobil Clubul Român, care a iniţiat, în premieră în România, „Cartea de Slavare la Bord”, şi compania OMV Petrom, care s-a aliat la acest proiect inovator şi care a găzduit acest eveniment de importanţă majoră pentru protejarea vieţii persoanelor implicate în accidentele rutiere. Cu sprijinul OMV Petrom, campania de promovare se va derula în peste 400 de benzinării Petrom.
– De ce este necesară la bord o asemenea …Carte?
– Majoritatea șoferilor din România manifestă un comportament preventiv în trafic, dar mai puțini dintre aceștia sunt familiarizați cu situația post-accident. În cazul unui accident grav, dotările autoturismelor moderne, menite să sporească siguranța pasagerilor, sunt o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc (ex. explozia generatoarelor de gaz din componenț­a sistemelor airbag) atât pentru echipajele de intervenț­ie, cât și pentru persoanele care așteaptă să fie salvate.
Cartea de Salvare a autoturismului aflată la bord poate crește șansele de salvare ale participanților la trafic după un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu până la 30%, aspect vital în lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor grave de circula­ție.
Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificațiile tehnice ale mașinilor. Aceasta cuprinde informaț­ii importante pentru salvatori, cum ar fi: poziționarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităț­ilor de control ș.a., precum și punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.
– Cum se obține o asemenea Carte??
– Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul să dețină o carte de salvare, care poate fi descărcată de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, în funcț­ie de marca și modelul autovehiculului. Pentru a fi ușor de identificat diversele componente, Cartea de Salvare la Bord trebuie printată color și așezată la parasolarul din dreptul șoferului, așa cum prevăd procedurile de salvare.
După tipărirea documentului, proprietarii de automobile îl pot prezenta la casele de marcat din orice stație Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, în partea stânga sus sau stânga jos, pentru a ”semnaliza” echipajelor de descarcerare prezența Cărții de Salvare la Bord.
OMV Petrom s-a alăturat campaniei Cartea de Salvare la Bord și va facilita promovarea acesteia în aproape 400 de benzinării Petrom răspândite în toată țara. În același timp, pentru că siguranța angajaților este parte importantă a strategiei de sustenabilitate OMV Petrom, toate cele aproximativ 2.500 de autovehicule din flota companiei sunt echipate cu cărți de salvare la bord. După cum declara Adrian Nicolaescu, Retail Manager OMV Petrom.
Cartea de Salvare la Bord va fi promovată de către mii de angajați din stațiile Petrom, prin intermediul celor peste 500.000 de pliante, și în plus printr-o aplicație online – un test menit să îi facă pe șoferi să conștientizeze cât de importantă este prezenţa în maşină a Cărții de Salvare.
Parteneriatul s-a născut din dorința de a crește gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra importanței fiecărui minut într-o misiune de salvare și de a promova un proiect ale cărui beneficii au fost dovedite la nivel european.
-Vă mulțumim pentru explicațiile date și sperăm ca tot mai mulți conducători auto iși vor dota interioarele mașinilor cu acest document vital pentru fiecare.
Nicu GÎTAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here