Campania de vaccinare antigripală, pregătită de start

268

În următoarele zile va fi demarată campania de imunizare antigripală. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, care susţine că  dozele de vaccin au fost achiziţionate şi se distribuie în teritoriu. La nivelul judeţului Gorj se lucrează la catagrafie.

Dozele de vaccin antigripal vor fi administrate gratuit persoanelor la risc, adică bătrânilor, bolnavilor cronici, copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, femeilor însărcinate şi personalului medical. Întrebat de jurnalişti când va începe campania de vaccinare antigripală, în condiţiile în care dozele de vaccin nu au ajuns până acum în teritoriu, ministrul Bănicioiu a declarat: „ca şi anul trecut, campania începe la 15 octombrie. Începe la timp şi sunt achiziţionate dozele. Sute de mii de doze au şi ajuns şi se distribuie’’.

A început catagrafia, la Gorj
Direcţia de Sănătate Publică Gorj a început să pregătească terenul pentru campania de vaccinare antigripală 2015-2016. Imunizarea este una dintre măsurile adoptate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece. Deocamdată, la nivelul judeţului nostru, se lucrează la realizarea catagrafiei, urmând ca debutul campaniei să fie în luna noiembrie.
Pentru campania de vaccinare antigripală de anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a solicitat nu mai puţin de 25.648 de doze de vaccin antigripal. În judeţul nostru, au ajuns două tranşe de vaccinuri, una de 1.490 de doze, alta de 4.130. „Pentru campania din acest an am solicitat 25.648 de doze de vaccin antigripal. Am primit 5.620 de doze, în două tranşe. Din fericire, în sezonul trecut, la nivelul judeţului Gorj nu am avut niciun caz de gripă confirmat”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Vaccinul antigripal s-a adresat tuturor cetăţenilor, însă această campanie a vizat, cu precădere, anumite categorii de persoane.

Prioritate la imunizare
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani. Campania de imunizare s-a derulat prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here