Cămătari condamnați cu suspendare!

453

Verdict al magistraților gorjeni într-un dosar judecat la secret la Judecătoria Târgu-Jiu și în care acuzațiile aduse inculpaților au fost de cămătărie. Nici nu e de mirare că judecata s-a făcut “la secret” întrucât cei trimiși acum în judecată, romi din cartierul Obreja, au primit condamnări cu suspendare, fiind trimiși să presteze muncă în folosul comunității și să își caute o slujbă…Constantin Luță, zis Cutai, a fost considerat capul mafiei cămătarilor din Obreja, dar condamnarea primită acum nu prea îi oferă acestuia motive de îngrijorare, poate doar cu privire la faptul că va trebui să își schimbe profilul de activitate.
“Condamnă pe inculpatul Luţă Constantin ,la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cămătărie. (…)Condamnă pe inculpatul Luţă Constantin, la pedeapsa 1200 lei amendă penală, echivalentul a 120 zile-amendă înmulţit cu suma de 10 lei corespunzătoare unei zile-amendă.(…) Contopeşte pedepsele astfel încât inculpatul va executa pedeapsa 2 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa amenzii penale de 1200 lei. În temeiul art. 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani. (…)Impune inculpatului Luţă Constantin să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin 3 CP, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Luţă Constantin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, au decis judecătorii.
O pedeapsă similară a primit un alt inculpat din dosar, reținut și el împreună cu Cutai în februarie 2014, în urma unui flagrant. “Condamnă pe inculpatul Bonculescu Marian Bogdan, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cămătărie. (…) Condamnă pe inculpatul Bonculescu Marian Bogdan la o pedeapsă de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. (…) Contopeşte pedepsele astfel încât inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, inculpatul având în total de executat 2 ani şi 4 luni închisoare. În temeiul art. 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani(…) Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Bonculescu Marian Bogdan va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, a decis instanța.
Judecătorii i-au obligat pe cămătari să își despăgubească o parte din victime, cap de afiș pe listă fiind faimosul Ciupilan, aflat după gratii în baza unor condamnări pentru evaziune fiscală.
“Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 30.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Mihai Ion zis Mălai Mare faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 20.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Bonculescu Marian Bogdan şi obligă inculpatul Bonculescu Marian Bogdan la plata sumei de 38.400 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată”, au hotărât magistrații, ei stabilind și confiscarea de la cămătari a unor sume de bani. “Dispune confiscarea de la inculpatul Luţă Constantin a următoarelor sume de bani: 8000 lei (pentru Rădulescu Ioan zis Cioabă), 30.000 lei (pentru Mihai Mariţa). În baza art.112 alin.1 lit.e cp dispune confiscarea de la inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a următoarelor sume de bani: 17.000 lei (pentru Mihai Lucia). Constată că la data de 01.11.2013 inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a împrumutat persoana vătămată Stănescu Mariţa zisă Lili cu suma de 75 000 lei nerestituită. Constată că la data de 23.05.2012 inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a împrumutat persoana vătămată Mihai Lucia cu suma de 25 000 lei nerestituită”, se mai arată în decizia instanței, verdictul putând fi contestat.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here