Buni de plată! – Tribunalul Gorj obligă CE Turceni să o reangajeze pe Maria Oprişescu

388

DeschidereFosta contabilă-şefă a Complexului Energetic(CE) Turceni, Maria Oprişescu, trebuie reîncadrată pe funcţia avută anterior concedierii incorecte realizate anul trecut la comanda lui Ionel Manţog. Instanţa Tribunalului Gorj i-a dat recent câştig de cauză fostei salariate şi a anulat decizia de concediere a unităţii energetice.

De asemenea, magistraţii instanţei gorjene au stabilit ca CE Turceni să achite salariile restante ale femeii, indexate conform legii, refuzând doar să accepte daunele morale solicitate CE Turceni de angajata dată afară pe nedrept. Această sentinţă poate fi atacată cu recurs şi chiar Oprişescu susţine că va face asta pentru a recupera suferinţa ce i-a fost provocată de cei care au înlăturat-o fără drept de apel din unitatea de la Turceni.

TRIBUNALMaria Oprişescu poate bate oricând la poarta unităţii energetice pentru a-şi depune cererea de reangajare. Asta deoarece are în mână hotărârea Tribunalului Gorj care i-a dat câştig de cauză într-un proces în care a fost “sfătuită de binevoitori”, din start, să renunţe, calea cea mai uşoară fiind drumul spre Ionel Manţog, cel care până nu demult tăia şi spânzura în unitatea de la Turceni. Oprişescu a ales însă calea cea mai grea şi în ciuda problemelor apărute la instanţă, în final, după un an de proces i s-a dat o sentinţă favorabilă. “Anulează decizia de concediere nr.781-14.04.2010 emisă de intimata SC Complexul Energetic Turceni. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei în sensul reintegrării petentei pe postul deţinut anterior concedierii, respectiv contabil-şef în cadrul site 1Departamentului Transport-Complexul Energetic Turceni. Obligă intimata SC Complexul Energetic Turceni la plata către petentă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi băneşti de care ar fi beneficiat petenta începând cu data emiterii deciziei şi până la reintegrare. Respinge capătul de cerere privind daunele morale”, se arată în sentinţa Tribunalului Gorj.

Instanţa a luat act, de asemenea, de renunţarea de către Maria Oprişescu a capetelor de cerere privind obligarea CE Turceni la plata diferenţei de salariu de contabil-şef şi economist, la eliberarea carnetului de muncă şi la plata cheltuielilor de judecată. Sentinţa poate fi atacată cu recurs, fiind dată la 26 aprilie 2011.

Zamfirescu nu s-a zgârcit

site 2Hotărârea Tribunalului Gorj aprobată de judecătoarea Elena Zamfirescu în cazul “Oprişescu” uimeşte, mai ales că se cunoşteau legăturile atât de blamate între magistrat şi unitatea energetică, factorul politic fiind şi el des pomenit. Cu toate acestea, Elena Zamfirescu a acţionat conform legii şi i-a dat câştig de cauză Mariei Oprişescu. “În momentul în care am început acţiunea în justiţie am sperat, în ideea că avem dreptate pentru ceea ce contestam, să câştig. Am fost însă destul de rezervată în privinţa câştigului la instanţa din Târgu-Jiu şi toţi cu care am discutat, inclusiv avocaţii, nu mi-au dat prea mari şanse, dar mi-au spus că voi avea mari şanse la Curtea de Apel”, a explicat Oprişescu. “Mi s-a spus că instanţa nu îmi va da câştig de cauză, nu că nu aş avea dreptate ci că instanţa ar fi de partea CE Turceni. Se discuta despre relaţii politice directe cu Complexul. În ideea că nu voi câştiga eu am încercat să strămut procesul”, a completat fosta salariată, care susţine că a mai avut un proces la aceiaşi instanţă, acelaşi complet, de data aceea, subiectiv în ceea ce priveşte sentinţa. Oprişescu şi-a făcut însă dreptate atunci la Curtea de Apel Craiova şi a fost convinsă că acest incident se va repeta şi la cel de-al doilea proces. Lucrurile au decurs însă total diferit. “Ştiam faptul că pierdusem o dată şi atunci la al doilea proces prima idee a fost că doamna judecătoare şi preşedinta completului a încercat să facă cerere de abţinere. I-a fost respinsă. Următorul pas a fost că am făcut cerere de recuzare. Şi aceasta mi-a fost respinsă. În ideea că mi-am dat seama că nu am nicio şansă la Târgu-Jiu am încercat să strămut procesul. S-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mi-au dat şanse cât am fost în sală ca ulterior în redactarea hotărârii să apară respins, fără nici un fel de motivaţie”, a completat femeia.

Controale deranjante

Maria Oprişescu, pentru o perioadă, a fost economistă în cadrul Corpului de Control al CE Turceni şi chiar şef de Birou la Corpul de Control. “Pe perioada cât am fost şefă la Biroul de Control în interiorul complexului s-au făcut nişte controale care au deranjat. Au fost depistate plăţi duble, bilete de odihnă acordate ilegal şi mai multe lucruri care a afectat nişte salariaţi. Decizia concedierii mele nu a aparţinut însă conducerii, la acesta a contribuit liderul din umbră al PDL-ului. Ionel Manţog a avut o problemă cu mine, deşi niciodată, faţă în faţă, nu mi-a reproşat nimic”, a declarat Oprişescu. Cert este că femeia a fost numită contabil-şef cu data de 10 martie, “decizia o primesc pe 12 martie, asta se întâmpla într-o vineri, iar luni la prima oră am fost chemată şi mi s-a spus că am fost concediată”.

“Mesajul a fost că: nu trebuie să mă lupt cu ei”

Chiar dacă motivul concedierii invocat de conducerea CE Turceni a fost legat de aşa-zisele probleme economice pe care le avea unitatea, motivul real era altul. “După ce am câştigat la Curtea de Apel deja se vorbea că, în trei zile, voi fi dată afară”, a declarat Oprişescu care susţine că nu ar fi dat unitatea în judecată dacă i se mai dădea o şansă.

“Puteau să mă cheme şi să îmi spună, avem variantele acestea, aici şi aici, economist. Categoric aş fi optat pentru oricare post, dar nu să mă pună la piciorul celor pe care au i-am învăţat contabilitate. În situaţia în care ar fi făcut treaba aceasta, eu aş fi renunţat.

Mi s-a spus doar atât că am şansa să îmi aranjeze domnul Manţog, să accept ce mi-au dat sau să dau în judecată, spunându-mi-se că ultimul este drumul cel mai lung. L-am ales pe acesta deoarece efectiv nu mai puteam suporta situaţia. Am încercat să trec peste, dar am intrat într-o stare.. Cred că aş fi intrat în mormânt dacă nu dădeam în judecată”, a conchis Oprişescu.

Fosta salariată nu este însă singura aflată în această situaţie şi susţine că îşi va depune cererea de reangajare la CE Turceni, chiar dacă aceasta implică şi restituirea salariilor compensatorii primite de la unitate.

Directorul de Resurse Umane al CE Turceni, Corneliu Gârjoabă, nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu demersul viitor al Mariei Oprişescu, dar cererea de reangajare, împreună cu hotărârea instanţei, va ajunge însă la acesta.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here