Bucloiu şi administratorul de la Macofil, trimişi în judecată de DNA

514

bucloiuProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată cinci persoane, acuzate că au achiziţionat utilaje sau autovehicule în sistem leasing, pe care le-au înstrăinat ilegal, producând un prejudiciu de 1,7 milioane euro.

Constantin Bucloiu, Teodor Unguru, Loţică Ioanăş, Ştefan Zaharia Motea, Ion Pătruţ (asociat şi administrator la SC Macofil SA) sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de înşelăciune, instigare la infracţiunea de fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada octombrie 2007 – octombrie 2008, Constantin Bucloiu şi Teodor Unguru au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante sume de bani în mod nelegal, prin achiziţionarea de utilaje sau autovehicule în sistem leasing şi înstrăinarea lor fără drept, dar şi prin efectuarea de operaţiuni economice fără a înregistra veniturile realizate. Constantin Bucloiu, în calitatea sa de lider al grupului, a contactat reprezentanţii firmelor de leasing pentru a afla condiţiile de finanţare, importatorii sau dealerii de utilaje şi autovehicule, în legătură cu produsele şi preţurile acestora şi a căutat cumpărători interesaţi de achiziţia unor astfel de bunuri, stabilind totodată şi preţurile de vânzare. El i-a determinat şi ajutat pe Teodor Unguru şi Loţică Ioanăş, reprezentanţi legali a două societăţi comerciale, să achiziţioneze în sistem leasing şi apoi să înstrăineze fără drept mai multe echipamente de construcţii şi autoturisme prin inducerea în eroare a unui număr de şase firme de leasing finanţatoare. Pentru a obţine finanţările în mod fraudulos, Constantin Bucloiu a determinat o persoană să falsifice balanţele şi bilanţurile contabile în care să insereze date necorespunzătoare realităţii, majorându-se în mod artificial cifra de afaceri şi profitul realizat al firmelor implicate în fraudare. Aceste documente contabile au fost folosite la autorităţile fiscale, cât şi cu ocazia întocmirii documentaţiilor pentru aprobarea finanţărilor.

Firul evenimentelor

Constantin Bucloiu s-a folosit de persoane din cadrul grupului care deţineau calitatea de asociaţi şi/sau administratori în cele două firme implicate. Aceste persoane au semnat documentele necesare solicitate de firmele de leasing cât şi actele de vânzare a utilajelor. Imediat după încheierea contractelor de leasing, Teodor Unguru şi Constantin Bucloiu au înstrăinat imediat, fără drept, toate utilajele şi autovehiculele la preţuri mult inferioare celor plătite de firmele de leasing către furnizorii acestora şi cu această ocazie, persoanele pe care le coordonau au întocmit şi semnat facturi fiscale fictive.

O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către SC Macofil SA, firma reprezentată de Ion Pătruţ. Acesta le-a acordat lui Constantin Bucloiu şi Teodor Unguru diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor.

În această modalitate, firmele de leasing au fost prejudiciate cu suma de 1.773.764 euro fără TVA (7.627.185 lei echivalent la un curs de 4,3 lei/euro).

Pe 13 ianuarie 2009, Tribunalul Gorj a dispus arestarea preventivă, în lipsă, a inculpaţilor Constantin Bucloiu, Teodor Unguru Loţică Ioanăş, mandatele fiind puse în executare în august 2009 pentru Constantin Bucloiu, Teodor Unguru şi octombrie 2010 pentru Loţică Ioanăş. Dosarul se judecă la Tribunalul Gorj.

A. Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here