Bilanț Salvamont pentru vacanța de sfârșit de an: 938 de persoane, salvate de echipele de salvamontiști

1685

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România, pe perioada 19 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, corespunzătoare vacanței școlare de iarnă și sărbătorilor de sfârșit de an.

În această perioadă, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 914 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 938 de persoane.
Dintre acestea, 390 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanță, o persoană elicopterelor SMURD și 2 persoane serviciilor IML. Dintre cele 914 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, 634 accidente s-au produs pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, diferența fiind accidente în restul zonei montane. Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct sau prin transfer prin Serviciul Unic de Urgență 112, un număr de 712 de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate de către salvamontiști prin dispeceratele locale ale echipelor Salvamont. De asemenea, în perioada de referință s-au primit 2.116 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.642 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene. Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

98 de intervenții, în Gorj
Potrivit lui Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, în ceea ce privește structura din Gorj, echipele de salvamontiști au avut în vacanța de iarnă nu mai puțin de 98 de intervenții, ceea ce reprezeintă aproape 10% din totalul cazurilor pe țară. „În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care aproape 400 sunt salvatori montani angajați. Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din sezonul de iarnă, în toate stațiunile din țară ce dețin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective corect dimensionate de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente”, a precizat Sabin Cornoiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here