Bilanț ANSVSA: Amenzi de 62.000 de lei, aplicate la Gorj

1040

În cursul lunii mai 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 12.131 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. Ca urmare a neregulilor constatate, la nivelul întregii țări au fost acordate 108 amenzi în valoare de 551.500 de lei.
Totodată, în Gorj, luna trecută, echipele de inspectori sanitar-veterinari au aplicat sancțiuni în cuantum de 62.000 de lei pentru următoarele neconformități: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă parţială a elementelor de identificare pe ambalaje, nedemonstrarea trasabilităţii, lipsa termometrelor pentru monitorizarea temperaturii în spaţiile frigorifice, lipsa fişelor de aptitudini care atestă starea de sănătate a personalului lucrător, nu se aplică un program bazat pe bune practici de igienă şi principiile HACCP, spaţiile de prelucrare nu sunt întreţinute corespunzător şi nu sunt igienizate adecvat, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neautorizate.
În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here