Baro(naşii) PD-L Gorj – Liber la afaceri cu bani publici

198

deschidereRezoluţia discutată recent la Colegiul Director al PD-L, care stabileşte că doar demnitarii trebuie să aleagă dacă vor să facă politică sau vor afaceri cu statul, i-a făcut să răsufle uşuraţi pe membrii partidului portocaliu, afacerişti de carieră pe banii publici.

Astfel numai în PD-L Gorj, trei dintre afaceriştii, abonaţi la afacerile derulate cu banii unităţilor miniere şi energetice, şi-au văzut liniştiţi de treabă bucuroşi că decizia centrală nu îi afectează. Dan Gavrilescu, Eugen Vâlceanu şi Elena Cojocaru sunt astfel doar câţiva dintre pedeliştii care, în aceste vremuri de criză, îşi acoperă pierderile din partid, făcând afaceri cu unităţi de stat. Şi Gheorghe Leşu Daviţoiu, pus la cârma Complexului Energetic Rovinari de pedelişti şi avându-l pe fratele său, tot om de afaceri, în rându-l PD-L Gorj este încă un exemplu privind legătura dintre afaceri cu bani publici, carnetul de partid şi influenţa politică.

Pe timp de criză doar culoare politică te scapă de faliment. Acest lucru i se potriveşte ca şi o mănuşă şi fostului director general al CE Rovinari, Gheorghe Leşu Daviţoiu, care prosperă şi după detronarea sa din funcţie. Afaceristul sprijinit de conducerea PD-L Gorj, dar şi fratele său membru al acestei formaţiuni politice, fac astfel, periodic, afaceri în care în joc sunt banii statului, şi mai mult prinde contracte tot mai grase. Ultima lovitură dată de firma lui Daviţoiu, SC Dalemi Serv SA, a fost la SNLO, a fost obţinerea, chiar la începutul acestei luni, a unui contract, prin licitaţie, de aproape patru sute de milioane de lei vechi şi asta pentru reparaţia unui excavator la CE Peşteana Sud. Firma lui Daviţoiu a fost ca, în cele mai multe cazuri, unicul ofertant. Anul trecut, firma lui Daviţoiu a făcut afaceri chiar cu unitatea pe care el o conducea atunci, Complexul Energetic(CE) Rovinari din funcţia de director general. Pentru reparaţia unui excavator la cariera Tismana, Daviţoiu încasează astfel, anul trecut, în jur de un miliard şi jumătate de lei vechi, alte aproape cinci miliarde de lei vechi încasând aceiaşi firmă de la SNLO. De-a lungul acestui an afacerile ,,pesedistului-pedelist” au urmat acelaşi trend ascendent, în ciuda crizei financiare, şomajului tehnic sau disponibilizărilor cu care s-au confruntat ,,partenerii” de afaceri ai acestuia.

Afacerile, împărţite de la cârma PD-L

Nu numai Daviţoiu a prins gustul afacerilor cu statul, banii fiind siguri atâta timp cât la cârma unităţilor în cauză sunt membrii ai PD-L. Alţi trei pedelişti, de data asta cu carnet, unii cu ştate vechi alţii mai noi prin formaţiunea politică portocalie se luptă pentru aceleaşi ,,bisnisuri”. Printre afacerişti se află Dan Gavrilescu, fostul lider de tineret al PD-L Gorj, care a abandonat funcţia politică pentru afacerea proprie destul de înfloritoare, dar şi Eugen Vâlceanu, fostul pesedist care nu are nicio funcţie la nivelul organizaţiei probabil tot pentru a se ocupa, liniştit, de afacerea proprie. Şi consilierul judeţean al PD-L, Elena Cojocaru face afaceri pe bani publici cu firma sa, în care dă câte o mână de ajutor şi ginerele său, angajat al Gărzii Financiare Gorj, obţinând tot contracte cu bani publici. Patroana hotelului ,,Dasiana”, se vehiculează, că se contrează la licitaţii cu chiar colegul său de partid Dan Gavrilescu, ambele firme luptându-se în influenţă pentru prinderea unui contract. În ultimii ani, firma lui Gavrilescu SC Damitriade SRL, a obţinut nişte lucrări şi cu Universitatea ,,Constantin Brâncuşi”, finul pedelistului Ionel Manţog, câştigând din 2005 şi până acum sute de licitaţii cu instituţii sau societăţi de stat, având în frunte câte un ,,portocaliu”.

Interesul pedelist

Avându-i drept model pe cei patru dar şi principiul după care se ghidează şi pedeliştii de la centru, în rându-l PD-L Gorj activează, atraşi de Putere, mai mulţi afacerişti locali. Patronii firmelor private din Gorj şi-au dat seama că, pentru a scăpa de datorii, credite şi muncitori neplătiţi, trebuie să facă pe dracu-n patru pentru a deveni membrii PD-L, siguri fiind că scapă de problemele cu care se confruntă. Din păcate, acest lucru dă roade iar interesul ,,portocaliu” primează, organizaţia fiind compusă din mai mulţi ,,interesaţi” decât activişti.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here