Bârcă instigă prin corespondenţă persoanele cu handicap din Turburea

182

Barca (5)Consilierii din Turburea sunt întruniţi vineri, din nou de primarul Ion Bârcă la o nouă şedinţă care va avea loc la ora 16.00 în sediul primăriei. Aceasta este a treia şedinţă în care bugetul localităţii nu s-a aprobat. Consilierii refuză sistematic să facă asta până când Bârcă nu le arată actele doveditoare a cheltuirii banilor publici.

Între timp însă, Ion Bârcă, a trimis scrisori persoanelor cu handicap de pe raza localităţii, anunţându-i pe aceştia, ca şi pe însoţitorii lor, că nu poate să le dea bani, din cauza consilierilor care nu votează bugetul. Consilierii îl acuză pe Bârcă de faptul că prin acest demers îi instigă pe aceşti oameni împotriva lor.

Primarul Bârcă vrea să le pună întreaga comună în capul consilierilor locali din Turburea. Supărat că de câteva şedinţe, consilierii refuză să îi voteze bugetul, Bârcă a trimis scrisori la persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, de pe raza comunei, anunţând că nu le poate da salariile. Edilul “se scuză” că de la 1 ianuarie 2012 nu are buget iar banii nu îi poate da. Nu spune o vorbă însă despre faptul că a reuşit în mod miraculos, şi fără buget, să îşi plătească salariaţii primăriei, şi ar fi putut face la fel şi pentru persoanele cu dizabilităţi ca şi pentru însoţitorii lor. Singurii pentru care în mod real nu le poate achita nimic fără buget sunt dascălii, 41 de persoane fiind afectate. Constantin Daju, consilier PSD, la Turburea susţine teoria potrivi căreia Bârcă menţine starea de tensiune motivând că banii nu se vor da din cauza consilierilor. Asta, în condiţiile în care are pârghii să facă unele plăţi, cel puţin pentru persoanele cu handicap. “Eu cred că starea asta se putea rezolva din prima şedinţă de Consiliu, dacă primarul ne-ar fi prezentat actele cerute. În ce priveşte persoanele cu handicap normal că se puteau plăti asta deoarece primarul poate să meargă pe un buget de anul trecut în proporţie de cel mult 40%. A plătit angajaţii primăriei dar însoţitorii nu doar din dorinţa de a menţine o stare de tensiune”, declară Daju.

Băran: “Bugetul se va vota, dar cu amendamente”

Vasile Băran şi el consilier PSD, crede că la şedinţa a treia, de data asta extraordinară, bugetul localităţii se va vota. Consilierul cere însă, în continuare, documentele justificative pentru cheltuielile pe 2011 şi speră că, de data aceasta primarul le va prezenta. “Conform Legii Finanţelor Publice, Bârcă poate achita banii în cauză deoarece ordonatorul de credite, adică el, poate achita salariile angajaţilor şi a asistenţilor personali a persoanelor cu handicap. Pentru profesori nu se poate, deoarece banii vin prin Consiliul Local. El a plătit însă angajaţii primăriei dar i-a discriminat pe ceilalţi, care au cărţile de muncă tot pe primărie. Eu cred că o să avem amendamentele noastre la buget şi astfel va trece bugetul”, a declarat Băran. “Este un abuz în serviciu şi o instigare, deşi unii iau banii şi alţii nu”, declară acesta în legătură cu scrisorile trimise de primar persoanelor cu handicap de pe raza comunei. Sunt în jur de 40 de persoane afectate, persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora.

Plângere la DNA pentru Bârcă

Consilierii din Turburea i-au făcut la jumătatea anului trecut o plângere la DNA lui Bârcă. Plângerea a ajuns, între timp, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Niciunul dintre semnatari nu au fost chemaţi până acum să dea declaraţii în acest dosar.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here