Banii ţărilor bogate pot încetini defrişările

350
Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii celor nouă state din America de Sud care s-au întrunit în Brazilia, cu ocazia unei conferinţe pe teme climatice. La 11 kilometri departare de punctul de confluenţă dintre Amazon şi Rio Negro, la Manaus, capitala statului brazilian Amazonas, s-au reunit delegaţii din Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru, Surinam, Guyana şi Venezuela pentru a discuta soarta pădurii ecuatoriale sud-americane.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reprezentat Guyana Franceză la summitul în cadrul căruia s-au discutat şi probleme privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Participanţii au stabilit că emisiile de gaze poluante să fie reduse cu 40% în următorul deceniu. Şefii de stat ai Braziliei şi Franţei au cerut ţărilor dezvoltate fonduri pentru ajutorarea statelor mai slabe din punct de vedere economic. Luiz Inacio Lula da Silva şi Nicolas Sarkozy au susţinut că ţările mai sărace au nevoie de fonduri din partea marilor puteri pentru a gestiona schimbările climatice prin care trece întreaga planetă.

Protejarea pădurii amazoniene
Preşedintele brazilian s-a declarat în favoarea încetinirii defrişării pădurilor din Amazonia, dar pe cheltuiala statelor mai puternice. „Vrem să apărăm pădurile, dar alte ţări trebuie să plătească pentru această măsură”, a declarat Lula da Silva în cursul unei cuvântări care a precedat lucrările summitului.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here