Banii înapoi sau nu?! – Curtea de Conturi a prins Protecţia Consumatorului Gorj în off-side

189

Un control făcut de Curtea de Conturi a României la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului(CJPC) Gorj, în perioada februarie-martie 2012, ar fi scos la iveală faptul că instituţia a făcut plăţi salariale în valoare de peste 20.000 de lei, ilegal, pentru unul dintre salariaţi. Mai precis ar fi vorba despre acordarea a 15 salarii lunare pentru comisarul Ilie Lungu, care şi-a recâştigat, abia apoi, total, dreptul de a reveni în instituţie, în instanţa de judecată. Banii trebuie restituiţi bugetului ANPC, care face parte din Ministerului Economiei, cât mai urgent, potrivit verificării făcute de Curtea de Conturi. Comisarul şef adjunct al CJPC Gorj Daniela Anca Michi neagă însă constatarea Curţii de Conturi, în timp ce fostul comisar-şef Mădălin Giurcău susţine că există decizia de impunere a Curţii de Conturi pentru banii lui Lungu.

Cu 1 ianuarie 2011, Ilie Lungu, a fost eliberat din funcţia de comisar al CJPC Gorj prin decizia comisarului-şef de atunci Mihaela Răducan, actul în sine având şi viza de legalitate a consilierului juridic Daniela Anca Michi, actual comisar-şef interimar al instituţiei. Decizia de încetare a raporturilor de muncă pentru Lungu s-a dat pentru că organigrama CJPC s-a modificat, postul lui Lungu nemaifigurând aici. Lungu s-a adresat instanţei de judecată iar în noiembrie 2011 a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care se stabilea că trebuie reintegrat pe vechiul post şi să obţină şi drepturile salariale restante. În paralel, Lungu face o plângere penală împotriva Mihaelei Răducan pe care o acuză de abuz în serviciu, dar, în mod ciudat, nici până acum dosarul nu s-a finalizat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, fiind în cercetare din ianuarie-februarie 2012.

Banii lunar, în contul lui Lungu
În luna aprilie a acestui an, după controlul Curţii de Conturi, şi la plecarea lui Mădălin Giurcău din instituţie, noua conducere a CJPC Gorj, adică Rodica Braia şi Daniela Anca Michi respectă hotărârea judecătorească, îl reintegrează pe Lungu în instituţie. Trebuie menţionat că Lungu, deşi nu lucra în CJPC, i se achita lunar salariul în valoare de 1700 de lei, în cont, spun surse din instituţie şi aprobă asta chiar şi Giurcău.
Deci, practic, în cazul Lungu hotărârea judecătorească s-a aplicat parţial. În acest caz, cele două nu au emis o decizie internă care să stabilească acordarea lunară a banilor pentru Lungu, fără viza de control financiar, fapt depistat de Curtea de Conturi, care decide ca instituţiei să i se impute banii acordaţi ilegal.

Comisarul-şef interimar neagă tot
Contactată telefonic Daniela Anca Michi, actual comisar-şef interimar al instituţiei, a declarat că plata salariilor comisarului Lungu s-ar fi făcut abia după rămânerea hotărârii definitive şi irevocabile, în niciun caz anterior acesteia. De asemenea, Michi neagă existenţa unei decizii de imputare a Curţii de Conturi pentru banii acordaţi pentru Lungu. Susţine că ea a reprezentat instituţia în instanţă dar că nu s-ar fi făcut niciun fel de ilegalitate în acest caz. “Banii s-au acordat după ce Lungu a obţinut hotărârea definitivă şi irevocabilă, în niciun caz înainte. Chiar eu m-am ocupat de dosar”, a explicat Michi.

Giurcău: “S-au făcut plăţi în mod ilegal”
Fostul comisar-şef al CJPC Gorj, Mădălin Giurcău, susţine însă contrariul. “Încă din luna iulie 2011, când am preluat funcţia de comisar-şef, am observat că CJPC Gorj efectua plata drepturilor salariale, lunar, fostului comisar Lungu Ilie. Am solicitat fostului comisar-şef Mihaela Răducan şi consilierului juridic Michi să-mi predea dosarul de judecată al comisarului Lungu precum şi decizia emisă cu viza controlului financiar preventiv pentru banii viraţi. Acestea două mi-au spus că este un abuz din partea mea să fac verificări anterior sosirii în instituţie şi atunci am urmărit cu atenţie procesul desfăşurat de instituţia pe care o conduceam şi Lungu Ilie. Precizez faptul că hotărârea definitivă şi irevocabilă, în acest caz , a fost pronunţată în luna noiembrie 2011. Toată răspunderea, dacă există vreo răspundere cu sume imputate, o poartă fostul comisar-şef Mihaela Răducan şi consilierul juridic Michi Daniela Anca. Mai multe poate să relateze comisarul şef adjunct care este totodată şi consilier juridic din 1 ian 2011 şi până în prezent”, a declarat Giurcău, aflat şi el în proces cu CJPC. “În ce priveşte controlul Curţii de Conturi, în perioada februarie-martie 2012, am pus la dispoziţia inspectorului care ne-a verificat toate documentele transmise de mine în calitate de comisar şef către ANPC pentru reintegrarea în funcţia de comisar a lui Lungu Ilie, conform sentinţei rămase definitive şi irevocabile. Mai mult, comisarul Lungu Ilie a somat instituţia printr-un executor judecătoresc ca să fie repusă, mai repede, în aplicare hotărârea”, explică Giurcău care crede că “angajarea lui Lungu s-a făcut în urma controlului Curţii de Conturi întrucât nu se puteau acorda banii lunar iar el să nu fie integrat la muncă”.

“Sigur există această decizie de imputare”
Giurcău susţine, de asemenea, că decizia de imputare negată de Michi există deoarece este imposibil ca verificarea de la Curtea de Conturi să fi scos curată instituţia mai ales în cazul Lungu. De asemenea, şi alte surse din interiorul CJPC Gorj susţin cele declarate de Giurcău dar şi existenţa imputării de la Curtea de Conturi pentru CJPC.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here