Bani europeni pentru șomerii din Motru și Rovinari

1615

Ministerul Fondurilor Europene a lansat un apel de finanțare în valoare de 2 milioane de euro pentru recalificarea și reintegrarea șomerilor din Valea Jiului în câmpul muncii. Proiectul va fi extins și în județul Gorj.

„Este un apel de proiecte-pilot. Apelul este lansat, urmează depunerea aplicațiilor de finanțare, iar în 3-4 luni începem semnarea contractelor. Prima regiune care va beneficia de program va fi Valea Jiului, unde vorbim de 1.560 de șomeri, proiectul va continua și în zone ca Motru – Rovinari, Maramureș, Bucovina. Celelalte regiuni sunt în discuție, gândim apelul de proiecte pentru acestea. E bine să avem această testare pilot în primă fază”, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. În cadrul acestui apel de finanțare vor fi luate trei tipuri de măsuri pentru recalificarea șomerilor și reintegrarea lor în câmpul muncii. Mai precis, persoanele fără un loc de muncă vor beneficia de cursuri de recalificare, beneficiarii fondurilor europene având obligația să integreze în câmpul muncii cel puțin 30% dintre cursanți.„Programul acoperă 8 regiuni. 1,3 milioane de beneficiari vor avea acces la formele de sprijin. E vorba de cursurile de recalificare pentru cei care au suferit de închiderea minelor din aceste zone. Minim 30% dintre cursanți vor fi reintegrați în câmpul muncii. Am urmărit că aceste cursuri de recalificare profesională să își producă efectul de reintegrare în câmpul muncii”, a explicat Marcel Boloş.

Prime de integrare
Cei care vor absolvi cursurile de recalificare vor primi o primă de integrare sub forma de echipamente de muncă, iar angajatorii persoanelor reintegrate vor primi o subvenție de 2.250 de lei pentru fiecare angajat, pe parcursul unui an.
„Angajatorii vor beneficia de o subvenție în valoare de 2.250 de lei pentru fiecare angajat, pe o perioadă de un an zile. Nu există un număr maxim de angajați pe care acesta poate să îi integreze. Nu am fixat o tipologie a cursurilor, beneficiarii vor decide în funcție de nevoile fiecărei zone (croitorie, confecționare de mobilă și altele)”, a explicat Marcel Boloș.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here