Aviz contribuabililor târgujieni! Anulare de 73,3% pentru majorările de întârziere la obligaţiile către bugetul local

449

O hotărâre de Consiliu Local adoptată la începutul acestei săptămâni vine în sprijinul târgujienilor, persoane fizice şi juridice, care au obligaţii restante la bugetul local. Aceasta prevede anularea unei cote de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale aflate în sold până la 30 septembrie 2015 şi neachitate până în prezent.

Noua hotărâre adoptată în Consiliul Local Târgu-Jiu are ca şi obiectiv anularea unei cote de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale aflate în sold la 30 septembrie 2015 şi neachitate până la această dată. Această procedură are la bază Ordonanţa 44/2015 privind facilităţile acordate bugetului de stat unde, într-un articol, se prevede că administraţiile publice locale pot să-şi adopte propriile hotărâri şi, implicit, propria procedură de lucru privind aplicarea acestei facilităţi.
“Având în vedere faptul că pe raza municipiului sunt un număr de contribuabili destul de mare cu restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale contribuabili persoane fizice în mod special, dar şi persoane juridice, ne-am gândit ca această procedură să vizeze ambele categorii de contribuabili. Facilitatea vizează o cotă de 73,3% din majorările de întârziere aflate în sold la obligaţiile fiscale stinse sau nestinse până la data de 30 septembrie 2015, dar şi majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale ca urmare a unor depuneri de declaraţii sau ca urmare a inspecţiilor fiscale în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2015, fiind depăşit termenul din septembrie. Cota de 73,3% se referă şi la obligaţiile ce le-au înregistrat cele 4 societăţi comerciale aflate în procedură de eşalonare la plată în urma unei alte hotărâri de Consiliu Local adoptată anul trecut pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor în cazul în care societăţile au fost în incapacitatea de a-şi achita impozitele şi taxele.
În acest caz, condiţia acordării noii facilităţi este achitarea ratelor restante din graficul de eşalonare şi a cotei de majorări de 26,7%, cotă pe care vor trebui să o plătească toţi cei care vor dori să intre în procedura de anularea a cotei de 73,3%”, a declarat Mariana Budulan, directorul executiv al Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu.

BLOCURI 1Stingere de majorări doar cu plata obligaţiilor
Cota de 73,3% din majorările de întârziere va fi stinsă pentru contribuabilii târgujieni persoane fizice şi juridice doar dacă aceştia vor achita până la finele lunii martie toate obligaţiile fiscale restante. “Contribuabilii noştri care nu şi-au plătit obligaţiile restante trebuie să depună o cerere ce poate fi găsită la sediul DPV prin care solicită anularea majorărilor de întârziere aferente debitelor. Cu ocazia aceasta, vor primi o decizie prin care i se vor comunica ce debite şi ce majorări mai are în sold şi pentru care trebuie să facă plata. Au termen de achitare a acestor obligaţii restante şi a cotei de 26,7% până pe 31 martie 2016, dată până la care noi vom emite decizii de anulare a cotei de 73,3%. Dacă se va solicita anularea cotei de 73,3%, dar nu se va face plata în acest termen, vom emite o decizie de anulare a acelei cereri”, a precizat şefa DPV Târgu-Jiu.
Facilitatea aceasta de anulare vizează o sumă de 3 milioane de lei. Practic, la nivel de municipiu, acestea sunt majorările care pot fi stinse, iar sumele care ar trebui să fie încasate ca urmare a acordării facilităţii ar fi de aproximativ 20 de milioane lei, dar din acestea, 11 milioane sunt amenzi. Sunt în jur de 20.000 de contribuabili care ar putea beneficia de această facilitate, cu sume mai mari sau mai mici restante, iar persoane juridice sunt circa 800.

Scutiri pentru cei cu venituri reduse
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, de scutiri la plata impozitelor pe locuinţele de domiciliu în anul 2016 vor beneficia, conform noului Cod Fiscal, doar proprietarii de imobile care au venituri lunare sub 500 de lei, aici nefiind luaţi în calcul şi restul membrilor familiei, ci doar cei care figurează în actul de proprietate. “Avem scutire după noul Cod Fiscal la plata impozitului pentru cei care realizează venituri sub 500 de lei, dar nu pe membru de familie, ci pe proprietari, adică persoanele care sunt trecute în actul de proprietate. De aceea, cei care vor beneficia sunt în număr mai mic decât în anul precedent, deoarece atunci se luau veniturile pe toţi membrii, adică bunici, părinţi, copii, nepoţi care locuiau într-un imobil”, a mai spus Mariana Budulan.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here