Avalanşe şi viscol la Rânca

232

Ion Tudor, directorul Drumurilor Naţionale Târgu-Jiu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc, joi, la Prefectura Gorj că, la Rânca, a avut loc o avalanşă pe o distanţă de aproximativ 120 de metri. Din fericire, drumul nu a fost blocat deoarece echipa sa a intervenit la timp cu utilajele de deszăpezire. De asemenea, în această perioadă există un risc crescut de căderi de stânci pe Defileul Jiului.

La Rânca s-a produs o avalanşă, dar incidentul nu este ieşit din comun, având în vedere că stratul de zăpadă din staţiune măsoară peste un metru. Din fericire, nu au existat probleme majore sau mai grav victime. Ion Tudor a anunţat acest lucru în cadrul conferinţei de presă iar după terminarea acesteia, el, împreună cu prefectul Claudiu Teodorescu şi şeful Jandarmeriei au plecat spre locul incidentului.
Tone de zăpadă s-au prăvălit pe şosea pe o distanţă de 120 de metri. Utilajele de la Drumuri Naţionale au intervenit rapid şi au curăţat drumul. “Viscol puternic însoţit de avalanşe la Rânca. De la km 22, la km 35. Am avut avalanşe la km 25, pe o distanţă de 120 de metri, de specificat că nu s-a blocat drumul. S-a acţionat imediat din momentul în care a început viscolul de marţi după amiază se ţine drumul curat, sigur există unu sau doi cm de zăpadă tocată”, a precizat Ion Tudor.
De asemenea, Tudor a mai specificat că activitatea Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu este bine contabilizată, de două ori pe zi, se face raportarea la instituţia prefectului cu situaţia stocurilor de material antiderapant, nisip şi sare. 44 de utilaje sunt disponibile pentru a acţiona pe drumurile naţionale. “În momentul de faţă avem 44 de utilaje închiriate, 9 încărcătoare, un imog, echipat cu lamă şi cu dispozitiv pentru materialul antiderapant 14, şi ATB echipat cu lamă şi cu dispozitiv pentru materialul antiderapant mai mare. Mai avem utilaje proprii ale secţiei de drumuri care intervin în situaţii de urgenţă numai cu aprobarea directorului de la Craiova”, a mai spus Tudor.

Risc crescut de avalanşe şi căderi de stânci pe Defileul Jiului
Tudor mai atenţionează gorjenii cu privire la circulaţia rutieră pe Defileul Jiului. Circulaţia trebuie să se desfăşoare cu maximă prudenţă, din cauza riscului crescut de avalanşe sau căderi de stânci. Oricum echipele de la drumuri sunt pregătite să intervină prompt în cazul în care vor exista probleme.
“Risc de căderi de stânci, viscol, alunecări de teren în zona Olteţ, acolo stăm mai rău, şi pe la Polovragi. Şi avalanşele la Rânca, Defileul Jiului şi Jieţul de la Petroşani. Se verifică zilnic siguranţa circulaţiei, semnalizarea, că ne mai sunt furate semnele din când în când, starea drumului, şi gropile cu bălţi unde se face polei. Dar, mai ales căderile de stânci”, a conchis Tudor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here