Audieri maraton, în dosarul Petrila

451

SURULESCU SI DRAGOESCUFoştii directori ai Companiei Naţionale a Huilei, precum şi angajaţi ai acesteia, au fost audiaţi, la Judecătoria Târgu Jiu pe parcursul a peste nouă ore în dosarul exploziilor din 15 noiembrie 2008, soldate cu 13 morţi şi 12 răniţi, un ultim deces fiind înregistrat chiar în luna iunie, anul acesta.

Audierile au început la ora 13.00 şi s-au încheiat după ora 22.00, judecătorul de caz, Liviu Boian, precizând la final că urma să lucreze aproape toată noaptea de marţi spre miercuri întrucât avea de dat sentinţe în alte 14 dosare.

Fostul director general al CNH Petroşani, Daniel Surulescu, a fost ultimul martor audiat marţi, majoritatea răspunsurilor sale fiind de genul „nu ştiam” sau „nu am avut cunoştinţă”. Acesta a precizat însă că exploziile din 15 noiembrie 2008 s-au produs la o zi după ce şefii Exploatării Miniere Petrila prezentaseră un raport în cadrul Consiliului de Administraţie al companiei despre diferiţi indicatori tehnico economici şi despre starea de sănătate şi securitate minieră, cifrele neindicând vreo problemă deosebită. „Eu nu am dat dispoziţii întrucât conducerea CNH nu cunoaşte situaţia din teren. Acesta este rolul conducerilor de la sucursale, conduceri care au această responsabilitate. Nimeni nu i-a dat dispoziţii directorului, deşi acolo era şi prefectul judeţului. Erau multe persoane cu multe idei în acele momente. Rolul meu a fost unul de comunicare, cu Prefectura, cu ministerul, cu mass-media”, a precizat fostul director general al CNH.

Şefii, audiaţi

Judecătorul de caz a audiat pe parcursul zilei mai mulţi martori, printre care şi şefi din CNH trimişi în control la EM Petrila înainte de producerea celor două explozii, martorii respectivi menţionând că, iniţial, nu ştiau pentru ce fuseseră trimişi în control şi că, la final, nici nu au consemnat în scris eventualele deficienţe grave, preferând informări verbale ale superiorilor, fără ca, în prezent, să îşi mai aducă aminte exact conţinutul discuţiilor. Printre martorii audiaţi s-a aflat şi Petru Drăgoescu, fost şef al Direcţiei Sănătate şi Securitate Minieră în cadrul CNH, el menţionând, de asemenea, că nu ştia despre existenţa vreunui pericol deosebit în abatajul 431 al minei Petrila, acolo unde s-au produs cele două explozii din 15 noiembrie 2008. Doi ingineri din cadrul CNH Petroşani au fost însă în control pe 5, 10 şi 12 noiembrie, unul dintre ei observând fum şi jar în interiorul abatajului, la un moment dat fiind dispusă chiar evacuarea personalului. Alţi martori audiaţi au menţionat totuşi că măsurătorile de metan arătau parametri normali, nimeni neputând să explice cum au fost posibile cele două explozii.

Părţi civile în proces

Fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, precum şi ex-şeful serviciului sănătate şi securitate minieră, Gheorghe Roşu, împreună cu fostul şef al staţiei de salvare minieră, Dan Ungur sunt acuzaţi în acest dosar de ucidere din culpă, ei considerându-se însă nevinovaţi. Procesul este judecat la Judecătoria Târgu Jiu după ce a fost strămutat de la Judecătoria Petroşani, următorul termen fiind programat pentru 28 septembrie, când ar urma să fie audiaţi aproape 30 de martori.

Rudele celor decedaţi sau chiar minerii răniţi s-au constituit părţi civile şi au cerut despăgubiri uriaşe în acest dosar. O singură văduvă a unui fost ortac, decedat pe 15 noiembrie 2008, solicită daune de 300.000 de euro, pe lângă o sumă care să fie plătită lunar ca pensie de întreţinere pentru copii pe care îi are.

Cererile sunt similare aproape pentru fiecare dintre văduvele din Valea Jiului, rudele foştilor ortaci primind însă imediat după accident ajutoare financiare de peste 60.000 de lei pentru fiecare persoană decedată. Banii au fost cheltuiţi pe înmormântări, la pomeni, pe traiul de zi cu zi şi implicit pe naveta pe care rudele celor morţi trebuie să o facă la Târgu Jiu pentru a vedea ce anume decide judecătorul în acest dosar.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here