Atmosfera Târgu-Jiului de odinioară, recreată în centrul municipiului

317

Cei care au trecut, ieri după-amiază, prin centrul Târgu-Jiului au avut parte de o frumoasă surpriză. Pentru câteva ceasuri, au avut ocazia să pătrundă în atmosfera epocii interbelice, când centrul oraşului răsuna de romanţe iar lumea se oprea cu plăcere la Grădina Cămărăşeşcu.

tg jiuDomni eleganţi, însoţiţi de domniţe care de care mai frumoase, au luat loc ieri după-amiază la mesele întinse în centrul municipiului Târgu-Jiu, şi s-au relaxat la un mic şi o bere, privind cu plăcere spectacolul pus în scenă special pentru ei. Unii dintre ei chiar s-au lăsat convinşi de insistentele florărese care le tot dădeau târcoale să cumpere câte o floare pentru partenerele lor.

tg jiu (2)Evenimentul a fost pus în scenă de actorii Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, care au încercat să-i facă pe spectatori să retrăiască, chiar dacă doar pentru puţin timp, atmosfera perioadei interbelice. “Este un fel de descriere, în felul nostru de a o face, a Grădinii Căldăruşe, Cămărăşeşcu cum se chema în perioada interbelică, o scenă în care lumea din Târgu-Jiu venea, stătea la un mic, la o bere, iar pe scenă erau tot felul de artişti, începând cu cupletiştii în mod special, dansuri, de jur împrejur, erau vânzători, florărese şi aşa mai departe. Sperăm ca publicul să retrăiască un pic perioada acelui moment din perioada interbelică a oraşului nostru”, a declarat Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”.

tg jiu (3)Cei care au trecut prin centrul municipiului la ceasul punerii în scenă a acestui spectacol s-au oprit cu plăcere să privească. Printre aceştia s-a numărat şi Elena Mitran, o târgujiancă stabilită în străinătate, venită în vizită în oraşul natal, care s-a declarat impresionată de spectacolul pe care l-a putut viziona.

tg jiu (4)“Sunt născută la Târgu-Jiu, în 1950, dar acum locuiesc în străinătate. Am venit cu un oaspete din Italia căruia i-a plăcut foarte mult Târgu-Jiul. Suntem foarte impresionaţi. E mai frumos ca în Bucureşti. Eu am casă în Bucureşti dar vreau să mă retrag aici pentru că aveţi nişte meleaguri foarte frumoase, cu obiceiuri folclorice nemaipomenite. Ar trebui să luptăm toţi să păstrăm obiceiurile noastre frumoase, tradiţiile frumoase. Gorjul a fost, rămâne şi va fi”, a spus aceasta.

tg jiu (5)Atelier de pictură în aer liber
Tot ieri după-amiază, zona centrală a municipiului Târgu-Jiu s-a umplut şi de pictori în căutare de subiecte care să-i inspire. Intitulat generic “Pictorii cetăţii”, atelierul de pictură în aer liber a fost organizat de către Filiala Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) şi s-a bucurat de participarea a circa 20 de artişti.

tg jiu (6)Printre aceştia s-a numărat şi pictorul Gheorghe Plăveţ. “Facem peisaje din centrul oraşului, clădiri, oameni, copaci, ce vedem în faţa noastră. Mă interesează mai mult zona veche; e aici o îmbinare dintre vechi şi nou. Mă interesează ritmul dat de ferestre, de natură, de oameni care se plimbă, păsări, toată această combinaţie care face parte din zonă, motivul din care ne inspirăm”, a explicat acesta. Ambele evenimente fac parte din şirul manifestărilor organizate în cadrul proiectul de promovare a judeţului Gorj – “Vino acasă la Brâncuşi”.
Roxana Lupu

tg jiu (9) tg jiu (7) tg jiu (8)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here