Atenţie! Se fură bronzuri! – Printre victime: Generalul Ion Culcer şi poetul şi epigramistul gorjean, din Runcu – Jean Cănăvoiu

496

munument Gl CulcerDin păcate, veştile nu sunt nici noi şi nici îmbucurătoare. Cu ani în urmă, aşa cum ne-a semnalat colaboratorul nostru Ion Gociu, colonel în retragere, din Cimitirul Eroilor Târgu Jiu, înfiinţat după Primul Război Mondial, a fost furat bustul şi are perfectă dreptate, că este vorba de o profanare şi o mare ruşine pentru municipiul Târgu Jiu.

Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu, fără pază organizată!

Insistentul nostru colaborator – Col(r) Ion Gociu a luat legătura cu primarul Florin Cârciumaru şi, din spusele dânsului, a reieşit: Cimitirul Eroilor nu este în administrarea primăriei şi de el răspunde doar un preot fără nume, ca să nu intrăm în păcat; din acest motiv, Cimitirul Eroilor nu are pază organizată şi nici personal de întreţinere; lângă cimitir, la circa 50 m de statuia generalului Ion Culcer, există un foişor de pază al unui obiectiv militar, care, pe timpul nopţii, are în consemn şi supravegherea Cimitirului Eroilor. Oare cum au reuşit hoţii să fure acest bust de bronz, greu de sute de kilograme, dacă nu cumva chiar de o tonă, fără ca santinela să nu vadă şi să nu audă nimic?!

Colaboratorul nostru, Col(r) Ion Gociu este legat sufleteşte de acest cimitir, unde a fost înmormântat, „la grămadă”, şi bunicul său, militar, mort în spitalul Târgu Jiu, bolnav de tifos exantematic.

Demersuri oficiale, încă fără rezultate!

img955Este adevărat, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – organ de specialitate al administraţiei publice centrale, a întreprins demersurile necesare pentru reîntregirea ansamblului comemorativ al Generalului Ion Culcer, monument istoric. Au fost sesizate, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor atât instituţia Prefectului judeţului Gorj, cât şi Primăria municipiului Târgu Jiu, ca organe abilitate – în conformitate cu prevederile legale – să ia măsurile necesare pentru buna administrare, păstrare şi protejare a acestei necropole de război.

Să ne alăturăm şi noi revistei „România Eroică”, prima care a lansat apelul pentru repararea grosolanei mârlănii a hoţilor, în speranţa că aceştia vor fi prinşi şi bustul generalului va fi reinstalat acolo unde îi este locul.

Jean Cănăvoiu, destin nemeritat şi după prematura-i moarte!

Poetul şi epigramistul Jean Cănăvoiu s-a stins, prea repede, ca o lumânare. Posteritatea i-a organizat un Festival epigramistic naţional, ce-i poartă numele. La cerere a fost premiat – culmea!, în ediţia 2010, şi unul dintre detractorii săi, după cum bine scria colaboratorul nostru Dumitru Dănău, în Gorjeanul, la vremea respectivă. În mod cu totul şi cu totul ciudat, Theodor Dădălău ne mărturisea că i s-au creat de către un artist plastic argeşean – Traian Duţă, două basoreliefuri, adică două efigii, ambele din bronz. Una la Şcoala de Artă şi alta la încă o instituţie de cultură, ambele fiind creaţia sculptorului argeşean Traian Duţă. Ei bine, adică de fapt, rău, ambele au dispărut. Şi poetul Viorel Gârbaciu îşi aduce aminte că una dintre ele era pe frontispiciul Şcolii Populare de Artă, dar a fost luată de acolo la vremea modernizării sălii în aer liber. Ajunsă la Direcţia pentru Cultură Gorj, în Sala „Titu Rădoi”, i s-a pierdut urma. Tot hoţii sunt de vină!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here