Asistenții medicali care vor să muncească în UE nu mai trebuie să ceară atestat la DSP

398

O lege intrată în vigoare către sfârşitul anului trecut modifică unele prevederi care reglementează profesia de asistent medical şi pe cea de moaşă. Potrivit noului act legislativ, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) capătă noi atribuţii, deţinute până acum de alte instituţii sanitare. Astfel, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali de diferite specialităţi care intenţionează să lucreze în alte state membre ale Uniunii Europene (UE) nu mai trebuie să se adreseze Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru atestarea titlului românesc de calificare, ci filialei județene a OAMGMAMR. Până la mijlocul lunii decembrie anul trecut, cererile de eliberare a documentelor necesare recunoaşterii calificărilor româneşti de asistent şi moaşă erau adresate către DSP Gorj.

Noua prevedere legislativă a intrat în vigoare de la începutul acestui an. De la data depunerii acestor acte, OAMGMAMR Gorj trebuie să întocmească documentele de recunoaştere în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet. Aceste documente de recunoaştere vor fi ridicate de către solicitanţi de la filiala gălăţeană a OAMGMAMR, personal sau de către un împuternicit, prin procură notarială.

Noi prevederi legale
Asistenții medicali trebuie să știe că legislația actuală prevede că „În cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii cinci ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România reatestă, la cerere, competenţa profesională a acestuia, în vederea exercitării profesiei”.
Legea nr. 278/2015 a intrat în vigoare pe 28 noiembrie anul trecut. Noul act legislativ modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here